Cât lapte colectăm și cât importăm de la alții

Cantitatea de lapte de vacă colectată în România în primele 3 luni din acest an a fost de circa 290.000 de tone, a anunțat luni Institutul Național de Statistică. Această cantitate s-a „transformat” în lapte de consum (90.000 tone), smântână, iaurt, unt și brânzeturi. Producția de unt a avut cea mai mare scădere (-13,2%), mai arată INS.

Laptele este unul dintre produsele care se scumpise cel mai mult, înainte de presiunile Consiliului Concurenței pentru a se ajunge la un acord de scădere a preșurilor la raft cu 20%.

România aduce anual din străinătate peste 220 de milioane de litri de lapte; din Danemarca și Spania, până la mai apropiatele Belgia, Franța sau Grecia- mai toate statele europene toarnă lăptic în cănile românilor.

Țara noastră are o producţie de lapte de aproape 4,2 milioane de tone, cu un randament pe animal mult mai mic decât în cazul celorlalte ţări importante din Uniunea Europeană, de numai 3,62 mii tone de lapte, producţia pe locuitor fiind de 215 litri.

Datele statistice prezentate mai sus confirmă, încă o dată, o slabă dezvoltare a sectorului zootehnic din România faţă de potenţialul considerabil de care dispunem, scrie hotnews.ro.

Vizualizări: 285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: