Câte zile libere vor avea românii în luna ianuarie!

În luna ianuarie sunt cele mai multe zile libere legale din an și este programată prima minivacanță. Anul care va începe în ianuarie va avea în total 17 zile libere legale, față de 15, câte erau până în prezent.

Luna ianuarie vine cu câteva zile libere pentru angajații români. Anul 2024 va avea în total 17 libere legale, față de 15, câte erau până în prezent iar cele două zile libere în plus pică în luna ianuarie, potrivit unei reglementări adoptate în 2023.

În fiecare an, angajații din sectorul bugetar, dar și cei din sistemul privat au un anumit număr de zile libere, garantate prin lege. În 2023 au fost, în total, 15 libere legale, potrivit Codului Muncii, însă de anul viitor, se vor adăuga pe lista cu sărbători legale încă două zile în plus.

Angajații din România vor avea liber pe 1 și 2 ianuarie, care pică tot luni și marți iar prima zi lucrătoare din 2024 este ziua de miercuri, 3 ianuarie.

Noutatea cu care vine anul 2024 o reprezintă faptul că au fost adăugate încă două zile libere pe listă. Boboteaza și Sfântul Ion, care pică pe 6 și 7 ianuarie, sunt, din 2024, declarate libere legale. Din păcate pentru angajații români, anul viitor aceste zile se vor suprapune cu weekend-ul.

Ultima zi liberă legal din luna ianuarie este 24, când se sărbătorește Unirea Principatelor iar aceasta pică într-o zi de miercuri.

Dintre cele 17 libere legale de anul viitor, 10 vor pica în timpul săptămânii și 7 în weekend.

Angajații din domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă, care lucrează și în zilele în care sunt sărbători legale, trebuie să știe că au anumite drepturi. Dacă muncești într-o zi în care este liber legal, ai dreptul la o altă zi liberă în contul celei lucrate, în următoarele 30 de zile. Dacă angajatul nu primește liber, angajatorul trebuie să îi plătească ziua lucrată cu spor de 100% din salariu.

Vizualizări: 3,630

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: