Câte zile trebuie să lucreze un român pentru a-și cumpăra cel mai nou telefon Apple - iPhone 13 Pro Max

În 14 septembrie Apple a lansat patru noi telefoane: iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max. Cele mai noi telefoane vor avea prețuri începând de la 699 de dolari în cazul unui iPhone 13 mini la 1.099 dolari pentru un iPhone 13 Pro Max. Acestea sunt prețurile anunțate de Apple în cadrul lansării, însă având experiența precedentelor telefoane, suntem convinși că prețul din România va fi mai mare. Pentru vârful de gamă, iPhone 13 Pro Max, este de așteptat ca românii să scoată din buzunar cel puțin 1.100 de euro - între 5.500 de lei și 6.000 de lei.

Câte ore lucrăm pentru un iPhone?

În cadrul unui studiu realizat de Money SuperMaket pe baza salariului mediu din 38 de țări, reiese că indienii sunt nevoiți să lucreze cele mai multe ore pentru a-și putea cumpăra un telefon Apple. Pentru a-și permite un iPhone 13 Pro Max, un indian trebuie să lucreze 1.175,5 ore. Mai exact, acesta va lucra 147 de zile, echivalentul a peste 7 luni de zile, dacă luăm în calcul un program de 8 ore/zi.  

Printre țările codașe se mai numără Filipine, Turcia, Brazilia și Rusia. 

La polul opus se afla elvețienii, care trebuie să muncească doar 48 de ore (6 zile) pentru a-și cumpăra un iPhone 13 Pro Max. Pentru un iPhone 13 mini perioada de lucru este de doar 30,4 ore - 5,5 zile. 

SUA se situează abia pe poziția a treia ca și număr de ore lucrate pentru un iPhone, după Luxemburg, unde sunt necesare 55,4 ore pentru a achiziționa un telefon. În Statele Unite ale Americii perioada crește până la 65,6 ore, puțin peste 8 zile. În ambele cazuri am luat ca referință prețul de listă, al unui iPhone 13 Pro Max, anunțat de Apple în momentul lansări. 

Câte zile muncește un român pentru un iPhone 13

În oferta Altex au fost anunțate deja noile telefoane iPhone. Acestea sunt disponibile pentru precomandă de la 1 octombrie, iar din 8 octombrie vor ajunge în stocul retailerului. 

În luna septembrie, salariul mediu net pe economie în România este de aproximativ 3.150 de lei. Raportat la prețurile anunțate de Apple în momentul lansării, un român cu salariul mediu va munci aproape 235 de ore pentru a-și putea permite un iPhone 13 Pro Max. Luând în calcul un program de 8 ore/zi, 20 de zile/lună, reiese o perioadă de circa 29 de zile.

În cazul salariului minim pe economie perioada crește până la peste 540 de ore de lucru, echivalentul a 67,5 zile de lucru.

Potrivit statisticilor Institutului Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2021 în România erau circa 1,58 de milioane de angajați remunerați cu salariul minim pe economie. 

Dacă ținem cont și de faptul că toate aceste calcule sunt raportate strict la venit, fără a lua în calcul și banii cheltuiți pentru alimente și alte produse de întreținere, putem spune că perioada necesară pentru a strânge suma de bani necesară pentru achiziția unui telefon din seria iPhone 13 se poate chiar dubla. 

Vizualizări: 1,904

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: