Căței puși la perfuzii. Un virus fatal afectează patrupedele!

Mai mulți proprietari de căței s-au prezentat la cabinetele medicilor veterinari, în ultima săptămână fiind înregistrate câteva zeci de cazuri de parvoviroză canină, o afecţiune care poate fi fatală. Tratamentul presupune inclusiv „hrănirea prin perfuzii”, dat fiind faptul că animalele bolnave nu se mai pot alimenta. În cele mai multe cazuri, li se aplică perfuzii timp de 10 zile.  

Parvoviroza canină este o boală virală extrem de contagioasă care afectează în special cățeii cu vârste cuprinse între 6 săptămâni și 6 luni, fiind fatală în foarte multe cazuri. Cabinetele veterinare din Târgu Jiu sunt pline de căței bolnavi, puși sub tratament. „Am probleme cu cățelul, are 3 luni, rasa Cane Corso. Am venit cu el de lunea trecută. Nu mănâncă, a început să vomite, face și diaree. Este suspect de parvoviroză. Îl pun pe perfuzie, medicamente. Am mai avut un Amstaff și mi-a murit de vreo 2-3 luni. L-am cumpărat de la cineva și l-am dus la țară. Cum l-am dus, în două zile n-a mâncat, a slăbit 3-4 kg și a murit, tot de parvoviroză”, a spus proprietarul unui cățeluș.

Medic: Boala apare la tineretul canin nevaccinat   

Cabinetul medicului veterinar Vasile Popescu, din vecinătatea Gării Târgu Jiu, este arhiplin în această perioadă. Medicul a vorbit despre  măsurile pe care trebuie să le ia stăpânii animalelor pentru a preveni infestarea cățeilor cu parvoviroză. „Numărul cazurilor de parvoviroză a crescut. Boala apare la tineretul canin nevaccinat, după vârsta de 5-6 săptămâni. Proprietarii trebuie să-și vaccineze cățeii, să-i deparaziteze la vârsta de patru săptămâni și la cinci sau șase săptămâni să înceapă vaccinarea cu vaccin împotriva parvovirozei. În toată această perioadă, când animalul este supus acțiunii imunoprofilaxiei, nu trebuie să vină în contact cu alți câini cu situație necunoscută”, a declarat medicul veterinar Vasile Popescu.

Tratamentul poate dura până la 10 zile, iar medicii spun că, de regulă, reușesc să salveze 90% din cățeluși. Fiecare proprietar plătește circa 80 lei pentru fiecare zi de tratament.

Galerie foto





Vizualizări: 8,233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: