Câteva mii de pensionari gorjeni au popriri pe pensie

Circa 2200 de pensionari din Gorj s-au ales cu reţineri pe pensii pentru că nu au reuşit să-şi plătească datoriile la timp. Vorbim de bătrâni care au făcut credite la bănci şi care nu şi-au plătit ratele sau care nu au reuşit să-şi plătească taxele şi impozitele în termenul legal. Statisticile arată că numărul pensionarilor care se află în această situaţie este în creştere.

Reţinerile din pensie se realizează, aşa cum prevede Codul de Procedură Civilă, eşalonat, într-un cuantum de până la o treime din pensia aflată în plată, până la recuperarea totală a debitului. Dacă în luna februarie, la nivelul judeţului Gorj, circa 1800 de gorjeni aveau popriri pe pensie, în luna august circa 2200 de cetăţeni se află în această situaţie. Popririle provin din credite şi dobânzi restante la bănci, impozite şi taxe neachitate la timp către primării, urmare a unor hotărâri judecătoreşti şi a pensiilor de întreţinere. Conform Casei Judeţene de Pensii Gorj, suma viramentelor lunare efectuată în contul popririlor este de circa 660 mii lei. În medie, popririle sunt de 300 de lei/lună/persoană.   

Fac faţă cu greu cheltuielilor

Pensionarii care au pensii mici spun că abia fac faţă cheltuielilor. În această situaţie se află şi o pensionară din Călugăreni, comuna Padeş. „Am o pensie de 350 de lei. Abia mă descurc cu banii ăştia, soţul mi-a murit. Am lucrat ani la rând, la Motru, la Arta Casnică, la drumuri. Nu avem ce face. E greu, dar asta este situaţia. Mă mai ajută copiii, că altfel aş muri de foame pentru că am încercat să nu am datorii la nimeni”, a spus Maria Toargă.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: