Câți bani încearcă să obțină CE Oltenia prin Mecanismul 10d

Peste 700 de milioane de euro încearcă să obțină Complexul Energetic Oltenia prin Mecanismul 10d al Fondului de Modernizare. Companiile interesate de obținerea de fonduri pentru finanțarea investițiilor noi în sectorul energetic pot trimite până la data de 16 octombrie proiectele la Ministerul Economiei și Energiei, potrivit unui comunicat al instituției.

Prin mecanismul 10d, Fondul de Modernizare, România se așteaptă la aproximativ 6,7 miliarde de euro accesate până în 2030. Fondurile provin din vânzarea certificatelor de CO2 de către Comisie și vor fi alocate celor 10 țări membre pe baza proiectelor înaintate către Banca Europeană de Investiții.


“Potrivit art.3 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1001, până la data de 30 noiembrie a fiecărui an, fiecare Stat Membru beneficiar trebuie să pună la dispoziția BEI și a Comitetului pentru investiții o prezentare generală a investițiilor pentru care intenționează să prezinte propuneri de investiții în următorii 2 ani calendaristici. În acest sens, în vederea întocmirii unei liste indicative de proiecte, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri solicită celor interesați transmiterea propunerilor de proiecte pentru finanțare din Fondul pentru modernizare, potrivit anexei 1 la prezentul anunț până la data de 16 octombrie 2020, ora 23.59”, arată Ministerul, precizând că urmează o selecție a proiectelor.

CE Oltenia cere bani pentru construirea de parcuri fotovoltaice și a unor grupuri pe gaze.

Investițiile propuse de Statele Membre sunt considerate ca fiind eligibile pentru finanțare din Fondul pentru modernizare cu până la 100% din cheltuielile eligibile, dacă Banca Europeană pentru Investiții (BEI) decide că acestea sunt proiecte prioritare, conform art.10d alin. (2) din Directiva (UE)2018/410, respectiv investiții în producția și utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, îmbunătățirea eficienței energetice (cu excepția eficienței energetice legate de producerea de energie cu utilizarea de combustibili fosili solizi), stocarea energiei și modernizarea rețelelor energetice, inclusiv a conductelor centralelor de termoficare, rețelele pentru transportul de electricitate și creșterea interconectărilor dintre statele membre.

“În cazul în care o investiție în modernizarea sistemelor energetice, care este propusă să fie finanțată din Fondul pentru modernizare, nu se încadrează în domeniile prevăzute la art. 10d alin. (2), dar investiția respectivă respectă cerințele prevăzute la art. 10d alin.(1), și este conformă cu obiectivele Directivei (UE) 2018/410 precum și cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima și energia pentru 2030 și cu obiectivele pe termen lung exprimate în Acordul de la Paris, Comitetul pentru investiții emite o recomandare privind finanțarea propunerii de investiții cu până la 70% din cheltuielile eligibile”, se mai arată în comunicatul Ministerului Energiei. (R.S.)

Vizualizări: 2,133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: