Câţi porci vor fi sacrificaţi anul acesta în Gorj

Circa 50.000 de porci vor fi sacrificaţi anul acesta în Gorj. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj pregătesc intens medicii veterinari din judeţ pentru perioada sărbătorilor, mai ales că anul acesta au fost înregistraţi o mulţime de mistreţi cu trichineloză.

Zeci de medici veterinari și asistenții lor din județul Gorj vor participa zilele acestea la o sesiune de instruire organizată de DSV Gorj, motivul fiind acela că se apropie perioada asanării porcilor de Crăciun, iar inspectorii sanitar-veterinari nu vor să fie probleme la nivelul județului. "În zilele de 5 și 6 decembrie vom organiza instruiri cu medicii concesionari din județ în ceea ce privește examenul trichineloscopic. Se vor deplasa la sediul laboratorului DSVSA. Instituția noastră preconizează ca anul acesta să se taie peste 50.000 de porci", a declarat Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.
Examenele trichinelocopice vor putea fi făcute la cele două circumscripții din municipiul Târgu Jiu, de la Piața Centrală și Piața 9 Mai, la Motru, Rovinari, Novaci și la circumscripțiile sanitar veterinare din comunele județului. În Gorj sunt 53 de medici veterinari concesionari, care sunt abilitați să spună dacă porcul este sau nu este bun pentru consum. Conducerea DSV Gorj a lansat și o atenționare pentru gorjenii care vor tăia porci de sărbători. "Îi atenționăm să se ducă cu probele pentru examen, întrucât numai în anul acesta au fost depistați 15 mistreți infestați cu trichineloză. Taxa la circumscripţiile din oraș va fi de 9 lei, la circumscripţiile din comune 10 lei. Astfel de probleme pot fi în toate zonele pentru că şobolani sunt cam peste tot", a mai spus directorul DSVSA Gorj.
În perioada 5-24 decembrie inspectorii direcției vor efectua și controale la unitățile din județ precum: carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, restaurante. Inclusiv la pensiunile din stațiunea Rânca vor avea loc controale. Inspectorii verifică produsele de origine animală, depozitarea, procesarea și manipularea acestora.

Vizualizări: 819

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: