Caută soluții pentru scoaterea copiilor din peșteră. Apa scade lent

Cei 12 copii şi antrenorul lor fotbal care au rămas blocaţi într-o peşteră inundată din Thailanda sunt în stare bună de sănătate, potrivit unei înregistrări video ce a fost publicată miercuri, însă evacuarea lor rămâne în suspans, potrivit agenţilor de salvare care încearcă să scadă nivelul apei acumulate în peşteră, înainte de revenirea ploilor, prognozate pentru vineri, informează AFP.

Graţie unui sistem de pompe, "apa scade cu un centimetru pe oră, ceea ce nu-i deloc rău dacă se ţine cont de mărimea peşterii", însă această scădere este insuficientă, a precizat oficialul thailandez.

În contextul în care copiii au rămas blocaţi în acea peşteră de 11 zile, guvernatorul local a refuzat orice speculaţie referitoare la data ieşirii lor din peşteră, în pofida meteorologilor care au prognozat revenirea ploilor în cursul zilei de vineri. "Trebuie să fim siguri 100% în momentul în care vom decide evacuarea copiilor", care ar putea să fie scoşi din peşteră pe rând, în grupuri, a mai spus guvernatorul thailandez.

Traseul de întoarcere are o lungime de mai mulţi kilometri şi include secţiuni denivelate, cu treceri foarte dificile pe sub apă.

La căderea nopţii de marţi spre miercuri, un călugăr vestit din Thailanda a fost autorizat să pătrundă în peşteră. Înconjurat de familiile copiilor, el s-a rugat pentru încheierea cu bine a acestei situaţii dificile.

Cei 12 copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, au fost descoperiţi luni seară alături de antrenorul lor de fotbal de doi voluntari britanici care au participat la o amplă operaţiune internaţională de salvare. Copiii au fost găsiţi emaciaţi "dar teferi şi sănătoşi", la peste 4 kilometri distanţă în interiorul galeriei.

Ei s-au refugiat pe o stâncă aflată la mică distanţă de meandrele acelei peşteri scufundate, aflată la graniţa Thailandei cu Myanmar şi Laos, unde au rămas blocaţi pe 23 iunie în urma creşterii nivelului apei.

Prima înregistrare video, publicată în noaptea de luni şi marţi, îi arăta slăbiţi, dar reuşind să vorbească şi să mulţumească scafandrilor britanici, primii oameni care au reuşit să ajungă la ei după căutări intense ce au durat nouă zile. Înregistrarea video a fost preluată de presa internaţională şi a fost vizualizată de milioane de oameni.

Vizualizări: 2,231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: