Cazier de nou-născuţi pentru penali

Penalii din PSD – ALDE se grăbesc să îşi rezolve problemele, înainte să audă zornăitul cătuşelor. În primele săptămâni de guvernare au dat o parte din pomenile promise ca să poată câştiga alegerile, iar acum au grijă şi de ei.
Modificarea codurilor – penal şi de procedură penală – care s-a dorit a fi făcută miercuri prin ordonanţă de urgenţă, anula aproape complet dosarele instrumentate de DNA. De exemplu, un denunţ poate fi luat în calcul doar dacă este depus în termen de şase luni de la comiterea faptei. Sigur că se trecuse în cealaltă extreme, adică se făceau dosare pe denunţarea unor fapte de acum 10-15 ani, cu probe îndoielnice. Pe de altă parte, abia acum au prins curajul unii să-i denunţe pe alde Udrea, Băsescu, Ponta etc., cum să le anulezi procurorilor posibilitatea de a cerceta fapte care nu sunt prescrise?
Liviu Dragnea s-a asigurat că pe modificările propuse, dar şi pe ordonanţa cu graţierea, o să aibă un cazier de nou-născut. Abuzul în serviciu, de exemplu, poate fi sancţionat cu închisoare doar dacă prejudiciul este de peste 200.000 de lei. Dosarul lui Dragnea, cel privind angajarea unor persoane la sediul PSD Teleorman care erau plătite de Direcţia Copilului, are un prejudiciu de 180.000 de lei. Mai mult, fapta lui Dragnea ar putea fi cercetată doar la plângerea prealabilă a părţii vătămate, în speţă Direcţia pentru Protecţia Copilului, unde PSD pune director. Deci, este ordonanţa cu dedicaţie? Este!
Dragnea şi Grindeanu au vrut să treacă actele normative prin guvern destul de mişeleşte, într-o zi de 18 ianuarie în care premierul îşi delegase atribuţiile către vicepremierul Sevil Saidehh. Noroc cu preşedinte Iohannis care a descins la guvern, l-a luat pe Grindeanu la o discuţie, că încă nu plecase spre SUA, l-a luat şi pe Iordache – ministrul Justiţiei, apoi a prezidat şedinţa de guvern şi le-a stricat planurile politicienilor pro-penali. Grindeanu părea un pisicuţ speriat, dădea din cap când preşedintele spunea că are promisiunea că astfel de acte normative nu vor fi adoptate nici în şedinţele viitoare la Diverse, fără dezbatere publică. După şedinţă, Grindeanu a prins curaj şi a spus că îi dă Constituţia dreptul să adopte astfel de ordonanţe, semn că între timp îşi luase perdaful de la partid şi de la Dragnea. Acelaşi Grindeanu a mai şi minţit, spunând că adoptarea respectivelor ordonanţe nu era pe ordinea de zi. Le-a şi pus în dezbatere publică imediat, uitând că scrie pe ele data, 18 ianuarie. Deci, erau pe ordinea de zi? Erau!
Românii au ieşit din nou în stradă, câteva mii la număr. PSD crede că votul din 11 decembrie este acoperitor pentru orice. Nu este. Pentru că oamenii văd şi înţeleg ce se întâmplă. Opoziţia este acum reprezentată doar de mica USR, liberalii fiind într-o vizibilă coabitare cu noua putere, aşa că doar strada mai poate menţine lucrurile pe făgaşul normal.

Vizualizări: 525

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: