Ce a pierdut şi ce a câştigat PSD

Abuzul de putere al guvernului PSD, care a scos sute de mii de români în stradă, va fi puternic resimţit de social-democraţi mulţi ani de aici încolo. Peste 90% dintre protestatarii din Bucureşti sunt tineri şi foarte tineri. Oameni care au înţeles importanţa votului şi, chiar dacă nu au votat în decembrie, o vor face în viitor. Şi este puţin probabil să voteze PSD. Un sondaj făcut la Iaşi arată că PSD a pierdut deja 23% din votanţii pe care i-a avut în decembrie. Şi probabil că trendul se va menţine, câtă vreme bâlbâiala continuă la Palatul Victoria.

Ce a câştigat PSD? A câştigat şansa de a-şi curăţa partidul, de a-i da la o parte pe cei ridiculizaţi astăzi în Piaţa Victoriei şi pe facebook. Adică pe cei corupţi şi pe cei cu mentalitate învechită, deloc puţini. PSD este cel mai mare partid din România, are mulţi, foarte mulţi oameni de calitate, dar puţini au ajuns în guvern. Iordache şi Grindeanu nu mai au ce căuta în guvern, dar şi viitorul guvern trebuie făcut de PSD. Social-democraţii ar trebui să folosească forţa străzii pentru a-l trimite în eşalonul al doilea inclusiv pe Liviu Dragnea, adevăratul vinovat de adoptarea ordonanţelor, dar şi unul din beneficiari. Şi, foarte important, PSD trebuie să scape de comunicatori gen Codrin Ştefănescu şi Ecaterina Andronescu.

Va reuşi PSD să se reconstruiască în jurul unor oameni de bun simţ, gen Jianu, Chirică sau Moisă, trei dintre liderii importanţi care au cerut retragerea ordonanţelor încă din primele zile de protest? Răspunsul îl pot da numai social-democraţii. PSD Gorj este una din filialele cu mentalitate veche, care nu ar putea aduce schimbarea în PSD. La Gorj, şi liderii tineri sunt foarte bătrâni. Dar, poate o fi altfel în ţară.

Vizualizări: 608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: