Ce este bine să mâncăm iarna?

Alimentaţia din perioada iernii ne ajută să facem faţă umidităţii şi frigului, dar şi oboselii şi depresiei, mult mai frecvente în acest sezon. Nu este nevoie să consumăm mai multe alimente imediat ce s-a instalat frigul. De obicei, iarna riscul de îngrăşare creşte considerabil din cauza alimentaţiei bogate în grăsimi şi sărace în legume şi fructe proaspete. Acesta este motivul pentru care silueta ta are de suferit.

Grăsimile au un rol deosebit pentru că stochează energia şi reprezintă un factor imunostimulator împotriva frigului prin eliberarea de căldură, ajutând corpul să se adapteze la temperaturile scăzute. De aceea, se spune că în perioada iernii când temperaturile sunt foarte scăzute, este indicat să avem un aport de calorii mai ridicat faţă de sezonul cald. Organismul consumă multă energie pentru a-şi păstra temperatura normală. Ca urmare, este bine să optezi pentru grăsimi vegetale şi animale de calitate.

Cele mai bune grăsimi care pot fi consumate şi care contribuie la protejarea organismului împotriva frigului sunt cele provenite din peşte (macrou, somn, crap, somon). Acestea contribuie la fluidizarea sângelului şi la vascularizarea organismului. Este bine să ai o alimentaţie echilibrată, bazată în special pe legume cât mai proaspete şi bogate în proteine cum sunt: mazărea, fasolea şi lintea. Nu uita nici de fructe, cum sunt compoturile diverse sau fructele uscate, excelente pentru un organism sănătos datorită aportului mare în vitamine, minerale şi fibre. Se recomandă un ou pe zi pentru că este bogat în proteine (proteinele din albuşul de ou se asimilează integral). Produsele lactate trebuie dozate cu multă atenţie. O felie de brânză la fiecare masă este suficientă în fiecare zi. Supa este o mâncare foarte sănătoasă, de aceea este bine să se consume în fiecare zi. Vinul fiert, alcoolul puternic, lichiorul sunt eficiente pentru a ridica rapid temperatura corpului. În schimb, aceste băuturi au inconvenientul că obosesc organismul. Este mult mai benefic să optezi pentru băuturi calde precum ceaiurile, cafeaua, ciocolata caldă, laptele cald etc.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: