Ce face PNL şi de ce tace PSD

Marile tunuri se dau întotdeauna pe final de mandat. Pe guvernanţi nu îi lasă niciodată inima să plece de pe scaunele ministeriale fără să lase ceva în urmă. În urmă, adică în puşculiţa personală, pe principiul „suntem la putere, e rândul nostru să ne îmbogăţim“.

Cel puţin din punct de vedere al comportamentului faţă de sectorul minier, între guvernarea pesedistă de acum patru ani şi cea liberală din prezent nu există nicio deosebire. Ambele guvernări au practicat un jaf de proporţii, bine susţinut cu acte normative. Anul 2004 a însemnat pentru mineritul din zona noastră spargerea Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia. Au fost create atunci trei complexuri energetice, despre care fostul ministru Dan Ioan Popescu spunea că vor fi privatizate în regim de urgenţă, mai ales că are zeci de investitori la uşă. Dacă i-a văzut cineva pe aceşti investitori, înseamnă că i-am văzut şi noi. Tot atunci a fost creată şi actuala SNLO, dar şi controversata Societate Comercială de Închidere Conservare a Minelor. Dan Ioan Popescu, pesedist la acea vreme, devenit între timp conservator, spunea în 2004 că măsura luată de el va fi extrem de benefică şi că doar astfel poate asigura sumele necesare eficientizării şi ecologizării celor două sectoare: minerit şi energie.

Ce s-a întâmplat de fapt- Complexul Energetic Craiova îşi va închide porţile în 2009, adică peste doar câteva luni. CE Rovinari mai are câţiva ani la dispoziţie pentru realizarea investiţiilor de mediu, dar pentru mulţi este deja o certitudine că 2012 va însemna închiderea termocentralei. Lucrurile erau ceva mai avansate la CE Turceni, dar în zadar, deoarece complexul riscă să piardă creditele pentru a căror contractare era în fază avansată. Din cauza constituirii noi companii energetice naţionale, băncile au devenit reticente faţă de CE Turceni, care îşi va pierde personalitatea juridică. În ceea ce priveşte SNLO, această societate ar fi putut probabil să reziste pe piaţă în cazul în care nu ar fi avut un manager catastrofă în persoana lui Eugen Davidoiu. Locurile de muncă a sute sau mii de mineri sunt în real pericol, prestatorii de servicii pentru minerit au început deja să-şi concedieze salariaţii, dar, din fericire pentru Davidoiu, trăim într-o societate mult prea obosită să reacţioneze.

Revenind însă la Dan Ioan Popescu, acesta a impus distrugerea CNLO, în ciuda faptului că mii de mineri au protestat în stradă. A promis investitori străini, dar de fapt a făcut loc pe piaţă „băieţilor deştepţi“, care au avut acces la energie ieftină. Tunul PSD, orchestrat de Dan Ioan Popescu, a fost dat în ultimele luni de mandat, iar povestea se repetă, iată, peste patru ani.

De această dată avem o guvernare liberală, cu o complicitate pesedistă. Împreună, PNL şi PSD au decis crearea companiei energetice naţionale. Măsura este asumată doar de liberali. Pesediştii, simţind pulsul electoratului, s-au declarat împotriva acestei măsuri, pe care o susţin în culise. Toată vara au ameninţat guvernul cu moţiunea de cenzură în cazul în care va înfiinţa această companie, iar când s-a întâmplat, pesediştii au tăcut. Geoană nu mai zice nimic, Iulian Iancu nu mai zice nimic, Victor Ponta nu mai zice nimic. Măcar în cazul lui Ponta este de înţeles, având în vedere că este senior partener la Şova şi Asociaţii, adică la firma care a încasat bani frumoşi pentru a da guvernului consultanţa de specialitate pentru crearea companiei energetice. Nu ştim sau în orice caz nu avem dovezi pentru a spune că pe toţi aceşti lideri, gălăgioşi de felul lor, banul este cel care i-a făcut să tacă.

Traian Băsescu a ieşit însă public cu o declaraţie în care îi anunţă pe liberali şi pesedişti că lucrurile nu vor rămâne aşa. Compania Energetică Naţională, pe care liberalii au înfiinţat-o cu scopul declarat de a o vinde, nu are avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Preşedintele ţării a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă punerea producătorilor de energie ieftină într-o singură companie care să fie apoi vândută. Este vorba de siguranţa energetică a României, de mii de locuri de muncă, dar şi de milioane de consumatori de energie. Singura modalitate prin care Băsescu poate dejuca planul comun al PNL şi PSD este numirea, după alegerile din noiembrie, a unui premier din partea PD-L, partid exclus de la guvernare tocmai din cauză că nu făcea parte din gaşcă. „Niciodată nu va putea spera vreun om să devină premier, cât eu sunt preşedinte, dacă ştie că a participat la o discuţie cu oameni de afaceri, unde s-a stabilit formarea marii companii energetice integrate. Dacă ştie vreun candidat că a participat, împreună cu magnaţi, cu aşa-zişi moguli, să îşi ia gândul de a deveni prim-ministru al României", este promisiunea lui Băsescu, lansată în primele zile de campanie electorală.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: