CE Oltenia are două planuri de conformare. Deputat: Nu ia în serios problema!

Complexul Energetic Oltenia a întocmit două planuri de conformare a grupurilor energetice. Unul până în 17 august 2021, termen stabilit de legislaţia europeană, al doilea până în 2024, pentru cazul în care compania va reuşi să obţină o derogare de la forurile europene. Informaţia apare într-un răspuns al Ministerului Energiei la o interpelare a deputatului de Gorj Dan Vîlceanu, care a tras concluzia să societatea nu ia în serios problema.

Directiva prin care au fost reduse limitele de poluare admise a fost publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene pe 17 august anul trecut, termenul de conformare fiind de patru ani. Primul an a fost ca şi pierdut de CE Oltenia, care abia în martie 2018 a lansat în SEAP anunţul de licitaţie pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate privind furnizarea soluţiilor complete pentru toţi poluanţii. „Alte luni pierdute”, a spus deputatul Vîlceanu, care anticipează că societatea „nu se va alinia solicitărilor nici în anul 2024, judecând după demersurile făcute până acum”.

Compania energetică arată însă că are două planuri de conformare. „S-au propus două variante de grafice de implementare a măsurilor de reducere a NOx, unul cu încadrare în termenul de conformare, 17 august 2021, şi altul fără încadrarea în termenul de conformare, care se finalizează în 2024. Aceste grafice au fost întocmite ţinând cont de perioadele de timp necesare pentru desfăşurarea licitaţiilor pentru achiziţia sistemelor de măsuri primare şi secundare, pe perioadele de timp necesare pentru proiectarea, fabricaţia şi montarea sistemelor de măsuri primare şi secundare”, se arată în răspunsul Ministerului Energiei la interpelarea lui Dan Vîlceanu.

CE Oltenia a solicitat Transelectrica să facă o analiză a impactului asupra siguranţei sistemului energetic pe care îl va avea indisponibilizarea unor grupuri energetice pe lignit. Fiecare grup trebuie oprit pe o perioadă de şase luni pentru realizarea lucrărilor, dar dacă termenul va rămâne 2021, CEO ar putea opri mai multe grupuri simultan. Dan Vîlceanu a comentat însă că nu e treaba CE Oltenia să se preocupe de siguranţa sistemului energetic, ci a altor instituţii. „Cred că era treaba Guvernului să dispună această analiză şi să notifice CEO cu nevoile sistemului, nu invers. CE Oltenia are de făcut o serie de lucrări şi cum va fi asigurat acest deficit de energie este treaba altcuiva”, arată Dan Vîlceanu.

Vizualizări: 1,573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: