CE Oltenia, despre protestul de la Rovinari-COMUNICAT

CE Oltenia a transmis, printr-un comunicat de presă, un punct de vedere cu privire la marșul de protest ce va avea loc vineri, de la ora 16.00, la Rovinari. Mii de rovinăreni vor ieși în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de repunerea în funcțiune a vechiului depozit de cărbune al carierei Roșia.  

Comunicatul CE Oltenia:

Amenajarea noului depozit de carbune de la EMC Rosia care va raspunde tuturor cerintelor de mediu este una dintre investitiile prioritare de mediu derulate de CE Oltenia in prezent, care va fi finalizata la inceputul anului viitor si pentru care au fost parcursi toti pasii legali necesari.

Executarea lucrarilor a fost ingreunata de anumiti factori externi:

     -renuntarea la amplasamentul stabilit initial din cauza blocajelor intervenite in negocierile purtate cu proprietarii de terenuri pe care urma sa se realizeze noul depozit de carbune si repozitionarea acestuia pe un alt teren;

      -intarzierile cauzate de derularea procedurilor de achizitie a lucrarilor si echipamentelor necesare.

Conducerea companiei a dispus o analiza detaliata periodica inca de acum un an a acestor cauze, pentru stabilirea tuturor masurilor necesare reducerii maxim posibile a perioadei de executie.

Redeschiderea pentru o perioada determinata a vechiului depozit reprezinta o necesitate din motive care ţin de siguranţa energetica nationala - obiectiv primordial care ar trebui sa fie constientizat de orice factor politic, inclusiv din administratia publica locala. Depozitul trebuie sa asigure stocul de carbune necesar functionarii SE Rovinari cu 3 grupuri energetice in perioada de iarna.

Folosirea temporara a vechiului depozit nu poate fi realizata prin dispozitii ale conducerii CE Oltenia, ci numai prin decizii guvernamentale, acestea avand la baza siguranta sistemului energetic national conform estimarilor Dispeceratului Energetic National pentru acest sfarsit de an.

Pentru perioada utilizarii depozitului vechi, CE Oltenia a adoptat măsuri de protecţie a factorilor de mediu, respectiv montare de panouri fonoabsorbante cu o inălţime de peste 4 m, pe o lungime de cca 900 m, precum si carcasări ale punctelor de deversare si înlocuirea rolelor uzate, influenta asupra mediului inconjurator urmand a fi monitorizata permanent. De asemenea, doua masini cu apa vor asigura umectarea carbunelui pe perioada depunerii in depozit.

Pentru evitarea problemelor de zgomot, s-a dispus scoaterea din circuitul de depozitare a concasorului si,  in plus, vor fi montate perdele de apa in zona buncarelor de preluare.

Precizam ca functionarea depozitului vechi de carbune de la EMC Rosia, in perioada de toamna - iarna a anului trecut, a fost monitorizata de Garda de Mediu si, conform notelor de constatare incheiate, nu au fost depasite limitele de praf impuse de legislatia in vigoare.

Reamintim ca 80% din populatia orasului Rovinari depinde, direct sau indirect, de locurile de munca ale salariatilor CE Oltenia din Bazinul Minier Rovinari şi de la Termocentrala Rovinari. De asemenea, suma platita de CE Oltenia pentru taxele si impozitele locale corespunzatoare activitatilor desfasurate in zona Rovinari reprezinta peste 70% din veniturile curente ale acestui oras.

In conditiile in care CE Oltenia este pilonul principal in sustinerea comunitatii orasului Rovinari, este de neinteles pozitia conducatorului administrativ al acestei comunitati de a initia proteste impotriva actiunilor CE Oltenia care respecta  hotararile de guvern emise in scopul mentinerii sigurantei energetice nationale.

Conducerea CE Oltenia isi manifesta toata disponibilitatea pentru dialog cu administratia publica a orasului Rovinari, similar cu toate comunitatile locale din zonele unde isi desfasoara activitatea, in scopul clarificarii tuturor aspectelor legate de necesitatile companiei, dar si de cele ale comunitatii din zona, deopotriva.  CE Oltenia a fost si este intersat de sanatatea locuitorilor din zonele sale de activitate,  acesta fiind si motivul pentru care a fost luata decizia de mutare a depozitului de la EMC Rosia pe un amplasament indepartat de zonele locuite ale orasului.

Vizualizări: 3,246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: