CE Oltenia pierde 200 de mii de euro pe zi

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a remis, ieri, un comunicat de presă în care spune că societatea are costuri suplimentare de până la 200 de mii de euro pe zi. Motivul, oprirea și repornirea grupurilor energetice pentru a intra energia verde în locul celei pe cărbune. Dar, în Sistemul Energetic Național (SEN) intră energia în funcție de costuri, iar CEO este cel mai scump producător.

Conducerea societății mai spune că această majorare a costurilor de producție sunt create tot de energia regenerabilă. Laurențiu Ciurel transmite că promovarea cu prioritate a energiei verde în SEN duce la oprirea grupurilor energetice și totodată la creșterea semnificativă a costurilor de producere a energiei pe cărbune.

Apăsarea unui buton înseamnă pierderi de 200 de mii de euro pe zi. “În ultimele săptămâni, aproape zilnic au fost efectuate opriri si porniri a câte unui grup de 330 MW. Au fost cazuri in care, in interval de 24 de ore, Dispeceratul Energetic Național a dispus, la CE Oltenia, oprirea si repornirea unei capacități cumulate de aproximativ 800 de MW, ceea ce reprezintă costuri de cca 200 mii euro/zi si, implicit, milioane de euro/an”, se arată în comunicatul de presă. În acest sens, compania susține modificarea reglementărilor ANRE privind ordinea de intrare in piață a producătorilor de energii regenerabile și în cogenerare, deoarece sunt create dezechilibre in sistem. Potrivit CEO, noua lege a energiei nu stipulează obligativitatea producătorilor de energie regenerabilă de a asigura energia de înlocuire pentru acoperirea deficitului din sistem în cazul întreruperii funcționării lor.

Intrările în sistemul energetic național arată că energia verde nu este livrată în cantități foarte mari. Într-adevăr, sunt situații cu 0,1%, dar și cu 10%, lucru pe care l-am relatat pe larg în Pandurul. “Cotele de piață afișate pe site-ul Transelectrica reprezintă valori momentane de intrare in piață a producătorilor de energie din SEN. Astfel, ponderea energiei eoliene in lunile ianuarie si februarie 2013 a fost de 6–7%, dar au fost situații când, zile la rând puterea medie a depăşit 12%”, se arată în comunicat.

PREȚURI

Prețurile foarte mici ale energiei regenerabile de un leu/ MWh ofertat pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) și 0,1 lei/MWh pe Piața de Echilibrare (PE) distorsionează piața angro de energie, mai transmite conducerea CEO.

AJUTOR

CE Oltenia susține necesitatea modificării actualei scheme de sprijin mult prea generoasă, prin care sunt alocate câte două certificate verzi in valoare de 57 euro/buc pentru fiecare MWh produs de centralele eoliene.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: