CE Oltenia, replică pentru Greenpeace. Miza - planul de restructurare

Emisia de CO2 a CE Oltenia va scădea de la 0.82 t/MWh în 2020 la 0.51 t/MWh începând cu anul 2026, reprezentând o reducere de aproximativ 38%, a transmis compania într-un comunicat. Precizarea vine după ce ecologiștii de la Greenpeace au anunțat că vor cere Comisiei Europene deschiderea unei anchete în legătură cu planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Motivul ar fi acela că emisiile anuale totale ale companiei vor crește între 2020 și 2030 de la 7 Mt CO2/an în 2020 la aproximativ 9 Mt CO2/an în 2030, cu un maxim de 10.7 Mt CO2/an în 2024. Ori compania primește ajutor de stat tocmai pentru a reduce emisiile de carbon.

CE Oltenia a explicat însă că nu este corect ca raportarea să se facă la anul 2020, în care producția de energie a fost la un minim istoric din cauza Covid. În 2020, emisiile de CO2 in 2020 au fost cu 50-60% sub nivelul anilor anteriori, respectiv de circa 7 milioane de tone, comparativ cu o medie de 12 milioane de tone în perioada 2018-2019.

Greenpeace susține că a transmis analiza sa şi către instituţiile relevante din România şi va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete, semnalând incompatibilitatea planului propus de Complexul Energetic Oltenia cu direcţia europeană de decarbonare şi cu ambiţiile declarate ale României de a prioritiza combaterea schimbările climatice.

În replică, CE Oltenia a precizat că Planul de restructurare și decarbonare trimis Comisiei Europene pentru aprobare “este singura soluție pentru menținerea în activitate a companiei și alinierea la efortul european de reducere a emisiilor de carbon”.

Compania reamintește că planul presupune construcția a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 725MW; reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10MW de la SE Turceni; construcția unei centrale electrice de circa 475MW pe gaz natural la SE Turceni; construcția unei centrale electrice de circa 850MW pe gaz natural la SE Ișalnița.

“Capacitatea totală instalată de producție de energie electrică va ajunge de la 3.570 MW în 2020, la 3.094 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 50% din capacitatea totală”, mai arată CE Oltenia.

Conform prognozelor din planul de afaceri al CE Oltenia și in funcție de condițiile de piată din următorii ani, în anul 2030 emisiile de CO2 provenind din capacitățile pe bază de lignit se vor reduce la circa 5.8 milioane de tone de CO2.

“În ceea ce privește noile capacități pe gaz natural care vor înlocui capacități echivalente pe lignit, studiile de fezabilitate deja realizate arată că acestea vor contribui la o reducere de circa 3 milioane de tone CO2/an, dacă s-ar produce același volum de energie electrică, fiind în linie cu principiile privind accesarea fondurilor europene specifice. În plus, capacitățile pe gaz natural au o emisie specifică de 3 ori mai mică decât cele pe bază de lignit”, a mai transmis Complexul Energetic Oltenia.

CE Oltenia va investi în centrale care vor avea opțiunea de a utiliza și hidrogen în combinație cu gazul natural, fapt ce va conduce la o reducere suplimentară a emisiilor cu până la 25%.

CE Oltenia a finalizat planul de decarbonare în august anul trecut și de atunci așteaptă avizul Comisiei Europene. Ultimele declarații ale administrației arătau că așteaptă aprobarea planului până la 15 februarie 2021. (A.A.)

Vizualizări: 3,213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: