CE Oltenia va achita bani grei ca să taie pădurile din fața excavatoarelor

Multe dintre excavatoarele carierelor CE Oltenia sunt blocate, fiind probleme cu scoaterea anumitor suprafețe de pădure din fondul forestier. Situația s-ar putea debloca dacă CE Oltenia ar obține hotărâre de expropriere pentru utilitate publică. Compania energetică va avea nevoie însă și de ordin de ministru pentru defrişarea suprafețelor mari de pădure, iar avizele necesare înseamnă costuri uriașe pentru companie. 

Legislația referitoare la defrișări a devenit mai severă. Conform Codului Silvic, pentru defrișarea unei suprafețe mai mici de un hectar, CEO are nevoie doar de o decizie a ITRSV Vâlcea, însă dacă pădurea depășește 10 hectare este necesară emiterea unei Hotărâri de Guvern. În acest sens, catalogarea suprafețelor trebuie schimbată, din teren forestier în teren industrial. „Schimbarea aceasta implică foarte multe taxe, pentru că îi schimbi categoria, dar și exploatezi o pădure înainte de a-și atinge vârsta. Sunt taxe pe care va trebui să le plătească către bugetul statului. De asemenea, trebuie parcursă procedura conform codului silvic de scoatere și de exploatare a suprafețelor. (...) Dacă obține ordinul de ministru pentru 50 de hectare, spre exemplu, nu știm în cât timp l-ar ocupa, este în funcție de cererea de energie. Mai mult, va trebui să plătească toate dările o dată, pentru toată suprafața”, a explicat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Sunt și chestiuni care țin de proprietari. Acolo unde aceștia sunt persoane fizice, CE Oltenia va trebui să ajungă la o înțelegere cu ei. Conducerea CE Oltenia încearcă să găsească o rezolvare la această problemă, mai ales că multe dintre utilaje nu pot avansa, fiind oprite la liziera pădurii. „Un memorandum este pentru partea de fond forestier. Va trebui să reluăm acea lege, care am înțeles că se va întoarce la comisii cât de curând. Trebuie să ne asigurăm că ne putem scoate cele 11 excavatoare blocate”, a spus managerul Sorinel Boza.

CE Oltenia încearcă să obțină expropriere de utilitate publică pentru carierele unde sunt astfel de probleme, crede directorul APM Gorj. „Asta se practică în toată Europa. Acolo trebuie să ajungă, la expropriere de utilitate publică. Se poate da hotărâre pe fiecare perimetru, pentru fiecare carieră în parte. Ocuparea terenurilor se va face tot pe baza legii, pe silvic. Numai că negocierile se vor purta în limitele stabilite de un evaluator”, a precizat Nicolae Giorgi.

Vizualizări: 1,872

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: