Ce șoferi sunt scutiți de impozitul auto!

Există mai multe categorii de șoferi care sunt scutiți de impozit în 2024, dar pentru a primi această facilitate fiscală trebuie să prezinte o serie de documente justificative. Pensionarii beneficiază de reducerea impozitului  dar numai în anumite situații.

Proprietarii vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale în vigoare, au beneficiat de-a lungul timpului de scutire de la plata impozitului auto. Și cei care dețin autovehicule acționate electric au primit această derogare, la fel și persoanele cu handicap grav sau accentuat. Pentru a beneficia de această scutire, toate aceste categorii de persoane trebuie să depună o serie de documente.

Pentru a beneficia de scutirea de la plată a impozitului auto, persoanele fizice au obligația de a depune o cerere.

Aceasta trebuie însoțită de documente justificative care atestă că se află într-unul dintre cazurile de scutiri menționate în legislație.

Scutirea se acordă începând cu anul următor depunerii documentelor. Excepție fac persoanele cu handicap, care beneficiază de această scutire de la data de 1 a lunii următoare depunerii cererii însoțite de toate actele necesare.

Există mai multe categorii de persoane fizice care, în virtutea legii, nu datorează statului impozit auto.

Potrivit art. 469 din Codul Fiscal, următoarele categorii de persoane fizice sunt scutite, în mod legal, de impozitul pe mijloacele de transport:

    veteranii de război, văduvele de război sau văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;

    persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv reprezentanții legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate;

luptătorii pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 și toate celelalte persoane care se încadrează în prevederile Legii nr. 341/2004, pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor; 

persoanele care dețin vehicule istorice definite conform prevederilor legale în vigoare; 

persoanele care folosesc mijloacele de transport specializate pentru transportul stupilor în pastoral, astfel cum sunt omologate în acest sens de Registrul Auto Român, folosite exclusiv în acest scop;

persoanele care dețin autovehicule acționate electric.

Vizualizări: 2,625

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: