Ce tăieri se fac la pomii fructiferi în primul an după plantare!

Există o serie de reguli pentru efectuarea procedurilor de îngrijire a pomilor prin tăierea ramurilor după plantare. Acestea diferă în funcție de specie, dar și de starea pomilor și de coroana dorită. 

Tăierea pomilor în primul an după plantare, indiferent dacă aceștia au fost plantați primăvara sau toamna, se face primăvara, până la umflarea mugurilor, luând în considerare forma de coroană aleasă. Dacă pomii sunt plantați primăvara, tăierile pot fi realizate imediat după această procedură.

De regulă, dacă pomii au fost plantați sub formă de vargă, se procedează la scurtarea lor la 75-110 cm sau chiar la lungimi mai mici, după caz.

Lungimea se decide luând în considerare lungimea prevăzută pentru trunchiul pomului și formarea primelor șarpante sau a primului etaj. Înălțimea este direct proporțională cu numărul de șarpante din primul etaj. 

Starea pomilor creează diferite situații în care procedurile de tăiere pot fi diferite. 

Dacă pomii prezintă ramuri anticipate care sunt mai sus de zona de formare a coroanei, tăierea se face în mod obișnuit, respectând înălțimea de 75-110 cm. În cazul în care ramurile anticipate sunt localizate inferior, acestea se taie la inel, iar pomul se taie la 75-110 cm. Dacă pomii au ramuri anticipate slabe, se scurtează mult, la 2-3 muguri bine dezvoltați, pentru a ajuta la dezvoltarea acestora.

Dacă pomii nu se dezvoltă adecvat, tăierile se fac în funcție de ce problemă au. Pomii care au doar o vargă slab dezvoltată se taie la 10-15 cm mai sus de zona altoirii. Astfel, vor apărea lăstari mai puternici, din care se va selecta unul singur.

La pomii ramificarea bună, se lasă un număr de ramuri necesare la formarea etajului sau se selectează primele șarpante. În acest caz, crucial este ca unghiul dintre două șarpante alăturare să fie mai mic de 90 de grade, dar să nu fie o distanță mai mică de 8-12 cm.

Ramurile de bază se taie de la o treime până la o jumătate din lungime, în așa fel încât să aibă o înălțime de 30-40 cm. Axul coroanei, în cazul prezenței acestuia în forma de coroană aleasă, trebuie să rămână mai lung cu 25-35 cm față de ramurile laterale.

Este important de știut că, în timpul vegetației, mugurii sau lăstarii formați în zona trunchiului trebuie să fie eliminați.

Dacă pomul, plantat toamna sau primăvara, a generat ramuri pe parcursul anului, scurtarea acestora se face în primăvară, pentru a porni altă generație de ramuri. În acest caz, se optează pentru o scurtare la 40 cm.

Vizualizări: 2,501

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: