Când să semeni leușteanul pentru o recoltă bogată!

Leușteanul este o plantă aromatică ce crește în grădini fără a avea nevoie de prea mulă îngrijire. Răsare ani la rând iar dacă a avut probleme peste iarnă se poate reînsămânța cu ușurință.

Plantele perene se inactivează în timpul iernii și reapar primăvara, și așa se întâmplă și cu leușteanul. Din păcate dacă a avut parte de secetă vara sau îngheț puternic iarna ar putea să nu supraviețuiască așa că trebuie replantat. 

Leușteanul crește foarte repede, așa că vă puteți aștepta la prima recoltă în câteva luni de la plantare.

Leușteanul poate fi înmulțit prin plantarea semințelor sau prin divizarea rădăcinilor.

Puteți să semănați direct semințele de leuștean în aer liber, odată ce temperaturile solului depășesc 10 grade, în luna aprilie sau chiar mai uneori. Presărați semințele pe pământul pregătit și acoperiți-le ușor cu nisip. 

O alternativă mult mai sigură este să plantați semințele în interior cu 5-6 săptămâni înainte de ultimul îngheț în vase foarte largi și să acoperiți cu nisip. Când răsadurile au cel puțin două seturi de frunze și când riscul de îngheț a trecut, leușteanul se poate transplanta în grădină. Puneți mai multe tufe din vasul în care l-ați însămânțat în locuri însorite din grădină.

Lucrați solul cu mult compost sau gunoi de grajd bine putrezit în sol și săpați o groapă de dimensiunea rădăcinilor din vas apoi udați bine.

Arunci când planta începe să dezvolte o tulpină de floare, tăiați-o, cu excepția cazului în care doriți ca planta să înflorească și să facă semințe. Leușteanul tinde să devină neplăcut, după înflorire, iar frunzele pot fi neplăcut de amare.

Galerie foto



Vizualizări: 46,902

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: