Când și cum se înmulțesc narcisele de grădină!

Narcisele sunt printre primele flori care aduc primăvara în grădini și cu toții am dori să avem cât mai multe. Sunt flori frumoase și există într-o gamă largă de culori fiind foarte rezistente la dăunători.

Primul mod în care narcisele se pot înmulți este prin producția de semințe. Dacă sunt polenizate corespunzător, narcisele vor crește semințe în păstăile din spatele petalelor lor, care pot fi replantate pentru a crește florile frumoase pe care le cunoaștem Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă rar în sine. Polenul de narcise este prea greu pentru a fi suflat de vânt și nu există nectar care să atragă insectele polenizatoare. Majoritatea polenizării ar trebui să se facă manual. Și apoi de la sămânță până la prima înflorire poate dura 5 - 7 ani! Deci, dacă vrei să polenizezi manual, va trebui să ai răbdare.

Cel mai sigur și simplu mod prin care narcisele se pot înmulți este prin divizarea bulbilor. Primăvara este momentul în care se formează bulbi noi din bulbul original. Deși este complet posibil și este o modalitate excelentă de a dispersa mai multe narcise în grădină, înmulțirea narciselor nu este tocmai necesară prin divizare pentru că o fac singure. 

Totuși, pe măsură ce narcisele continuă să se înmulțească, unii grădinari pot observa că nu înfloresc cu entuziasmul lor obișnuit sau că s-au oprit cu totul. Acesta poate fi un semn de supraaglomerare a bulbilor și majoritatea grădinarilor simt că este timpul să sape și să se împartă. 

Bulbii aglomerați concurează pentru hrană și pur și simplu nu au spațiu suficient pentru a se dezvolta.

Nu e greșit să mutați narcisele primăvara, când încep să răsară,  dar cel mai bun moment pentru a vă împărți bulbii de narcise este la 8 săptămâni după ce înflorirea s-a terminat sau când frunzișul începe să îngălbenească. Începeți prin a folosi o sapă sau o furcă de grădină și săpați ușor în jurul ciorchinelui de bulbi - având grijă să nu-l deteriorați - și ridicați-l din sol. Apoi puteți trece direct la transplantare.

Galerie foto






Vizualizări: 1,404

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: