De ce trebuie să tai merii și perii in luna ianuarie

Pentru grădinarii pasionații începutul anului este acel moment în care se pregătesc să își îngrijească pomii fructiferi din livadă. Este extrem de important să înțelegi de ce să tai merii și perii in ianuarie. 

Este un fel de mit că iarna este mai puțin de făcut în grădină. Întotdeauna sunt multe lucruri de făcut, doar că sunt mai puține ore de lumină în care să le faci. Iar anumite lucruri trebuie făcute în mijlocul iernii, când majoritatea plantelor și arborilor perene sunt în repaus.

În luna ianuarie este ocazia perfectă pentru a-ți îngriji merii și perii din grădină, deoarece aceștia intră în faza de repaus vegetativ, lăsându-și ramurile complet expuse și accesibile. Atunci poți vedea clar structura pomului și poți face tăieri mai precise. În plus, zilele răcoroase de iarnă îți sunt aliați în această sarcină. 

Temperaturile mai scăzute înseamnă mai puțini dăunători și boli active, scăzând dramatic șansele ca arborii să se îmbolnăvească. Una dintre aceste lucrări este tăierea pomilor fructiferi maturi de meri și peri, pentru a le menține forma, precum și pentru a-i menține sănătoși și productivi. Tăierea poate părea o sarcină grea, dar cu câteva îndrumări utile, poți tăia cu încredere în scurt timp.

Conform specialiștilor în domeniu, cel mai bun moment pentru a tăia pomii este la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, înainte de a începe o nouă creștere. Merele și perele înfloresc și produc fructe pe ramuri lungi, butucănoase, numite „pinteni”, ceea ce înseamnă că trebuie să tăiem în fiecare sezon noile creșteri de anul trecut. Dar, ca pentru fiecare lucru, ai nevoie de un început bine organizat.

Așa că, în primul rând, adună-ți uneltele. Vei avea nevoie de o pereche de foarfece de grădină sau de foarfece de crengi ascuțite, precum și de un ferăstrău de tăiat. Apoi, începe prin a urma primul principiu de tăiere. Un prim pas este acela de a examina copacul și îndepărtează orice ramură care este moartă, bolnavă sau deteriorată.

Pe măsură ce faci acest lucru, gândește-te să rărești orice zonă în care ramurile sunt congestionate, pentru a îmbunătăți fluxul de aer și pentru a te asigura că lumina soarelui va putea ajunge și coace viitoarele fructe. Lucrează încet și cu atenție, și încearcă să faci tăieturi curate care să nu rupă scoarța copacilor.

Îndepărtează orice ramură care se intersectează cu altele, deoarece acestea se pot freca între ele și pot provoca daune care ar reprezenta un punct de intrare pentru dăunători sau boli, apoi tăiați orice muguri care au apărut în jurul trunchiului, deoarece aceștia pot afecta vigoarea copacului.

Făcând așa, vei reduce copacul cu nu mai mult de 20%, deoarece o tăiere excesivă poate fi dăunătoare pentru sănătatea unui copac, în special a unuia mai bătrân.

După ce ai terminat sesiunea de tăiere de iarnă, este timpul să te ocupi de îngrijirea de după tăiere, acest pas fiind la fel de important ca și tăierea în sine.

Vizualizări: 22,925

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: