Ce trebuie să știi atunci când demarezi o lucrare de termoizolație

Fie că vorbim despre termoizolarea unei case noi, a uneia vechi sau a unui apartament, orice proprietar trebuie să aibă în vedere câteva aspecte esențiale atunci când își achiziționează materialele și când meșterii le pun în operă.

Înainte de demararea oricărei lucrări de termoizolare, trebuie luată în calcul suprafața de aplicare, în funcție de care există anumite tehnici de aplicare, dar și anumite tipuri de materiale care se folosesc. Însă, în articolul de față vom expune pașii esențiali în executarea lucrării pentru o casă care are deja tencuiala exterioară aplicată.

Alegeți doar materiale cu certificate de calitate de la un producător consacrat!

Alegerea termosistemului este un pas foarte important și responsabil pentru execuția lucrării. La achiziția materialelor, orice beneficiar trebuie să se informeze în legătură cu producătorul acestora și să aleagă un termosistem agrementat, respectiv certificat.

În componența unui termosistem intră adezivul și amorsa, plasa de armare, colțarele, diblurile, tencuiala decorativă și… piesa “cheie”, polistirenul. Acesta este elementul de bază care împiedică transferul termic între interior și exterior.

Conform normativelor în vigoare, polistirenul pentru fațadă (EPS) trebuie să aibă o grosime de minim 10 cm, cu indicativul 80 (EPS 80), care reprezintă rezistența la compresiune a produsului la o deformație de 10%  (masurată în kPa). Dacă se dorește ca termosistemul să aibă o rezistență termică mai mare, se pot folosi și plăci de 15 sau 20 cm grosime. Cei care sunt interesați să își izoleze și mai bine casa, pot utiliza un polistiren cu rezistență mai mare la compresiune și anume EPS 100.

Orice beneficiar trebuie să se informeze corect și să cunoască toate aceste detalii de execuție. Chiar dacă sunt tehnice, acestea sunt esențiale în obținerea rezultatelor scontate în ceea ce privește confortul și economisirea energiei, după finalizarea lucrării.

Monitorizați în permanență procesul de aplicare a adezivului pe plăcile de polistiren

Un tip de polistiren care se potrivește tuturor lucrărilor de termoizolație exterioară este EPS80+ de la AdePlast. 

Atenție! Conform legii, toate plăcile de polistiren care se aplică pe o fațadă, trebuie produse din material ignifugat. Astfel, acestea nu ard și nu întrețin arderea. Plăcile de polistiren se lipesc pe suprafața tencuită cu ajutorul unui mortar adeziv, acesta întinzându-se uniform cu o gletieră zimțată de 10-12 mm, pe toată suprafața plăcii, după care aceasta se presează pe suprafața de izolat.

Aici, beneficiarul sau dirigintele de șantier trebuie să urmărească procesul de aplicare a adezivului pe plăcile de polistiren, astfel încât acesta să fie executat corect, conform specificațiilor producătorului.

AdePlast recomandă folosirea adezivului Polistirol Premium pentru un astfel de proiect, însă, în funcție de particularitățile lucrării și de buget, se pot utiliza și alte tipuri de adezivi de la AdePlast, în gama producătorului existând 7 astfel de produse.

Noua structură de polistiren va fi lăsată minim 24 de ore, în funcție de condițiile atmosferice, după care se vor aplica diblurile pentru ancorarea suplimentară a termosistemului. Este vorba despre 4 până la 6 dibluri pe metrul pătrat. 

După ce la colțuri s-au montat colțare din aluminiu sau PVC cu plasă, adezivul existent se va folosi apoi și ca masă de șpaclu pentru a acoperi plăcile de polistiren, cu un prim strat, tras cu gletiera cu dinți.

Plasa de armare trebuie să fie înglobată în masa de șpaclu. Nu aplicată pe polistiren!

Un sfat important: până la întinderea primului strat de masă de șpaclu, în zona colțurilor de la ferestre și uși, se recomandă montarea pe diagonală a unor bucăți suplimentare de de plasă de minim 20 de cm pentru a împiedica apariția fisurilor în timp. Apoi, tot cu ajutorul gletierei, bucățile de plasă de armare din fibră de sticlă se înglobează în masa de șpaclu existentă și se netezește. Plasa de armare se suprapune, în mod obligatoriu, pe o suprafață de minim 20 cm pentru a evita apariția fisurilor. Rezultatul trebuie să fie o suprafață plană în care să nu se observe ochiurile plasei. A se evita cu orice preț aplicarea plasei de armare direct pe placa de polistiren, o astfel de execuție fiind total greșită, în timp putând duce la slăbirea stratului final al termosistemului.

Dacă după montarea termosistemului se dorește aplicarea tencuielii decorative, este bine de știut că aceasta poate fi pusă în operă doar după cel puțin 72 de ore de la ultima mână de șpaclu. Tencuiala se aplică după ce peretele a fost pregătit cu grund.

Tencuiala decorativă de la AdePlast poate fi una dintre soluțiile alese pentru finisaj. Producătorul a dezvoltat mai multe opțiuni în plan estetic fie că vorbim de texturi sau de culori, iar cei interesați de soluții mai speciale pot opta și pentru variante siliconate ale tencuielilor decorative. 

Chiar dacă toate aceste aspecte par destul de tehnice, orice beneficiar trebuie să le cunoască, atât când își achiziționează materialele, dar și când urmărește aplicarea lor. Este vorba despre câteva informații minimale, foarte importante atunci când se monitorizează lucrarea, având în vedere că pot exista anumite erori în aplicare, erori care trebuie corectate exact în momentul în care se fac. Altfel, dacă nu sunt sesizate la momentul potrivit, toată lucrarea poate fi compromisă, iar beneficiarul se va confrunta în timp cu probleme pe care nu le mai poate remedia.

Vizualizări: 1,450

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: