Cea mai bună socată. Rețetă tradițională!

Pentru o rețetă de socată ca pe vremea bunicii, răcoroasă și gustoasă, avem nevoie de florile de soc. Acestea trebuie să fie recoltate la începutul înfloririi, când 70-80% dintre ele sunt înflorite. Dacă sunt culese prea târziu florile devin amare iar socata nu mai iese la fel de savuroasă.

Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de:

12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate

4 lămâi,

10 litri de apă,

1 kg de zahăr,

10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Cum se prepară socata:

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

Socata se poate prepara și fără zahăr.

Vizualizări: 6,216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: