Cel mai mare exercițiu antiterorist desfășurat în Gorj

Jandarmi, luptători antitero, pirotehniști, polițiști și pompieri au participat joi, la Bărbătești, la simularea unui atac terorist de amploare la cea mai mare rampă automatizată ce aparține Sistemului Național de Transport al Petrolului prin conducte al CONPET SA.

Scenariul a debutat cu surprinderea unui grup infracțional de cinci infractori care sustrăgeau produs petrolier, unul dintre aceștia a fost rănit, ceilalți patru s-au deplasat în viteză cu autoturismul încercând să scape de forțele de ordine. Căile de circulație fiind blocate, au decis să intre în rampa Bărbătești, sperând că reprezintă un punct de refugiu, au fost interceptați de către forțele de jandarmi, somați, și au luat hotărârea de a se refugia într-una dintre clădirile existente în rampa Bărbătești Conpet SA. Ca urmare a refuzării a activității de negociere pe care jandarmeria a încercat să o inițieze cu aceștia, suspecții au deschis focul asupra echipei de negociere, activitate care a impus, pentru protecția forțelor de ordine și pentru restabilirea activității, intervenția în forță a structurii specializate antiteroriste și de acțiuni speciale a Grupării de la Craiova.

După extragerea persoanelor, jandarmii au procedat și la verificarea zonei, descoperind în autoturismul cu care suspecții s-au deplasat un colet suspect, moment în care IJJ Gorj a pus în aplicare planul de cooperare existent între instituție și Direcția de Informații și Protecție Internă.

Exercițiul de intervenție antiteroristă de la rampa Bărbătești este primul de acest gen desfășurat în județul Gorj și al 8-lea derulat în ultimii 2 ani de societatea CONPET, în colaborare cu instituțiile care compun Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT) și face parte din programul "Siguranța Energetică a României", componenta "Securizarea Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte".

Intervenția a avut ca scop pregătirea forțelor specializate pentru combaterea unei grupări infracționale care urmărește sustragerea de țiței și producerea de avarii la instalațiile și echipamentele petroliere.

La rampa de descărcare a țițeiului și gazolinei Bărbătești este preluat țițeiul transportat pe calea ferată de la rampele Biled (jud. Timiș), Pecica (jud. Arad) și Salonta (jud. Bihor). De aici, țițeiul este pompat cu ajutorul pompelor centrifuge către stația de pompare automatizată Bărbătești, de unde este transportat, mai departe, prin conducte, către rafinăria Petrobrazi.

Rampa Bărbătești, împreună cu stația automatizată Bărbătești, ambele situate în județul Gorj, fac parte din Sistemul de Transport Țiței Intern administrat de CONPET S.A. în calitate de operator național al Sistemului Național de Transport al Petrolului prin conducte. Activitatea în stația Bărbătești se desfășoară în flux continuu, 24 de ore din 24 și este asigurată de personal calificat în domeniu.

Vizualizări: 1,446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: