Cele mai populare jocuri de cărți din România

Descoperă cele mai jucate jocuri de cărți de la noi

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai populare jocuri cu cărți din România? Am făcut o listă pentru tine!

Jocurile de cărți reprezintă o modalitate preferată de români atunci când vine vorba de petrecerea timpului liber și divertisment. Simplitatea lor, ușurința de a organiza un astfel de joc și distracția garantată pe care o aduc, fac ca astfel de jocuri să fie extrem de populare fie că vorbim de jocul fizic sau pe platforme online.

Iată o listă cu cele mai jucate jocuri de cărți din România și câteva detalii despre fiecare, în caz că vrei să te inspiri pentru următoarea seară cu prietenii.

Whist

Whist-ul este extrem de popular atunci când mai mulți prieteni se adună și vor să se bucure de un joc de cărți distractiv, dar și competitiv. Whist-ul se poate juca de la 3 la 6 jucători și folosește un singur pachet standard de 52 de cărți.

Structura jocului de whist depinde de numărul de jucători. Mâinile jucate pleacă de la 1 și cresc până la 8 pentru ca apoi să scadă iar la 1. Jocurile de 1 și 8 se repetă cu numărul de jucători înscriși. Practic, dacă se joacă în 6, vei avea:

· 6 mâini de 1 la începutul jocului;

· Mâini de 2,3,4,5,6,7;

· 6 mâini de 8;

· Mâini de 7,6,5,4,3,2;

· 6 mâini de 1.

Fiecare jucător primește un număr de cărți egal cu numărul mâinii jucate (o carte la jocul de 1, 3 cărți la jocul de 3 și așa mai departe). Valoarea cărților este cea înscrisă pe ele, 3 fiind cea mai mică valoare, iar Asul cea mai mare.

Cu excepția jocurilor de 8, mâinile de whist conțin și un atu, determinat prin întoarcerea cu fața în sus a primei cărți după împărțirea cărților la jucători. Atuul este mai mare decât oricare dintre cărțile standard și poate fi jucat numai dacă nu poți răspunde culorii cărții jucate de cel care începe mâna.

Pentru a puncta, fiecare jucător trebuie să liciteze numărul de mâini pe care crede că le va lua, din totalul de mâini jucate la fiecare joc. Pentru a face jocul mai interesant, numărul de mâini licitate nu poate să fie egal cu numărul total de mâini. Astfel, cel care a făcut cărțile va fi obligat să liciteze o valoare impusă pentru a se evita această situație.

După fiecare mână, cei care au licitat corect primesc 5 puncte + câte 1 punct pentru fiecare mână luată (4 mâini luate atunci când ai licitat 4 îți vor aduce 5 + 4 = 9 puncte). Dacă licitezi greșit, se scade câte un punct pentru fiecare mână luată sub sau peste valoarea licitației (de ex: licitezi 4 mâini, dar iei numai 2, vei avea -2 puncte).

Blackjack

Chiar dacă este considerat, în principal, un joc de cazinou, blackjack poate fi jucat cu ușurință acasă, între prieteni. Nu ai nevoie de o masă dedicată pentru asta, un pachet de cărți și un grup de prieteni sunt mai mult decât suficiente.

Lucrul grozav la acest joc este că oferă numeroase versiuni de încercat. Indiferent dacă rămâi la modul clasic de joc, sau dorești să explorezi ceva nou, precum blackjack 21+3, ai de unde alege. Iar pentru că am pomenit de diferitele versiuni de blackjack, hai să vedem care sunt regulile standard și ce modificări aduc cele mai populare variante.

· Blackjack clasic - primești 2 cărți de la dealer cu care trebuie să aduni 21 de puncte sau cât mai aproape cu putință. Valorile cărților sunt cele scrie pe ele pentru cărțile de la 2 la 10, 10 puncte pentru valet, popă, damă și un punct sau 11 pentru As. În funcție de primele două cărți, poți cere altele pentru a atinge 21 sau să te oprești cât mai aproape în jurul acestei valori.

· Blackjack 21 + 3 - regulile de bază ale acestei variante sunt identice cu cele din jocul clasic. Elementul de noutate este adus de apariția unui pariu secundar ce implică cele două cărți din mâna ta și pe cea cu fața în sus a jucătorului. Dacă reușești să obții diverse combinații (trei de-un fel, suită, culoare, etc) poți primi recompense suplimentare.

Șeptică

Jocul de șeptică se joacă în România de sute de ani și, chiar dacă originile nu pot fi stabilite cu exactitate, este cert că se bucură de foarte multă popularitate și în prezent. Șeptica se joacă cu un pachet normal de cărți de joc din care sunt folosite numai cărțile de la 7 în sus.

Acest joc de cărți se poate juca în doi și suportă un maxim de patru jucători. Atunci când se joacă în 2 sau 3, șeptica se joacă individual. Fiecare jucător încearcă să colecteze cât mai multe puncte posibil. Atunci când se joacă în 4, jocul devine pe echipe - 2 jucători concurează cu ceilalți doi și se poate colabora în diferite feluri.

Punctele din șeptică sunt cărțile 10 și As iar echipa sau jucătorul care are cele mai multe puncte, câștigă. Mâna se câștigă prin "tăiere" - atunci când pui jos o carte identică cu cea cu care s-a început mâna sau când folosești cartea 7 - care are rolul de tăiere.

Fiecare participant primește 4 cărți la începutul jocului. Ultimul jucător care taie, primește toate cărțile din mână. După fiecare mână încheiată, fiecare jucător trage cărți de jos pentru a completa suita de 4. La finalul tuturor mâinilor se numără punctele obținute de fiecare jucător sau echipă și se determină câștigătorul.

Vizualizări: 2,231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: