Centre de vaccinare improvizate. Primar: Am adunat de peste tot, atât am putut!

Primarii gorjeni se plâng că nu au bani suficienți să amenajeze centrele de vaccinare. Este în responsabilitatea autorităților locale să doteze fiecare centru de vaccinare, dar și să plătească tot personalul medical ce va fi implicat în campania de imunizare. Un lucru imposibil, spun tot mai mulți edili, mai ales că nici bugetele nu au fost aprobate.

În județul Gorj, vor funcționa 20 de centre de vaccinare, dintre care unul este mobil. Primarii au aflat că ei sunt responsabili să doteze cu tot ce trebuie toate centrele, dar tot în sarcina lor vor sta și salariile medicilor și asistenților medicali ce se vor ocupa de vaccinarea populației în cea de-a doua etapă, care începe în câteva zile.

La Târgu Jiu, au fost amenajate centrele de vaccinare. Problema stă mai mult în banii pentru plata personalului medical, bani de care primăria nu dispune și nu știe de unde i-ar putea lua. Din acest motiv, reprezentanții Primăriei Târgu Jiu spune că Guvernul ar trebui să sprijine autoritățile.

„Bugetul nostru este limitat. Noi nu avem cum să plătim personalul. Am avut un deficit în 2020 de 10 milioane de lei. Este foarte dificil să luăm și de la alte capitole pentru că nu a fost aprobat bugetul, nu sunt bani. Ne-ar trebui o sumă destul de mare numai pentru plata personalului medical. Am calculat în jur de un milion de euro pe lună”, au explicat oficialii municipalității.

Și autoritățile din Motru abia au făcut rost de dotări minime pe care le-au dus în școala unde va funcționa centrul de vaccinare.

„La noi, era pe listă o sală de sport să fie transformată în centru de vaccinare, dar am venit cu ideea să ne mutăm în această școală, unde sunt îndeplinite toate condițiile și pot fi respectate circuitele. Noi am adunat de peste tot, am luat din cabinetele școlare cam ce s-a putut, mese, scaune, paturi, frigidere. Le-am adus aici. Am improvizat pentru că nu ne-am permis mai multe. A mai rămas să mai punem anumite lucruri la punct, dar Guvernul ar fi trebuit să se gândească și la noi când ne-au dat anumite responsabilități. Sper să nu fie nevoie să acoperim tot noi plata medicilor care vor face vaccinarea pentru că ne va fi imposibil, nu avem bani să facem aceste plăți. Am estimat că doar cheltuielile cu întreținerea, igienizarea și aprovizionarea cu materiale de protecție ne vor costa cam 50 de mii de lei în fiecare lună și campania de imunizare sigur se va întinde pe o perioadă mai lungă”, a spus primarul din Motru, Cosmin Morega.

Direcția de Sănătate Publică Gorj încă face verificări la toate centrele de vaccinare din județ. Mai sunt câteva centre unde amenajările interioare vor fi finalizate în aceste zile. Conform legislației în vigoare, racordarea la apă curentă și dotarea cu frigider sunt condiții esențiale pe care trebuie să le îndeplinească spațiile respective.  Centrele de vaccinare vor avea un circuit funcțional din punct de vedere epidemiologic, cu o zonă inițială de triaj, o zonă de recepție, o zonă de așteptare, cabinete de vaccinare și zona post-vaccinală în care persoanele vaccinate vor fi supravegheate după vaccinare, a transmis Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Se preconizează că a doua etapă de vaccinare, pentru populatia cu grad de risc si lucratorii care desfasoara activitati in domenii-cheie, va începe pe 15 ianuarie, după cum au mai transmis oficialii DSP Gorj.

Galerie foto



Vizualizări: 3,511

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: