Centru pentru sprijinirea copiilor autişti din Gorj

Aproximativ 150 de copii cu autism din Gorj vor putea beneficia de asistenţă de specialitate. Acest lucru este posibil datorită creării primului centru individual din judeţ pentru copiii suferinzi de această boală.

De serviciile oferite în acest centru vor beneficia în primă fază circa 30 de copii care suferă de autism. Serviciile sunt de terapie comportamentală, terapie ABA, iar în viitor urmează să se efectueze şi Art Terapie, meloterapie, chinetoterapie, logopedie şi chiar şi terapie cu ponei. „Ideea creării acestui centru o am de câţiva ani, însă din cauză că nu am dispus de fonduri suficiente, nu l-am putut finaliza. Am văzut un centru similar la Timişoara. Mi s-a părut că terapia pe care o aplicau este cea mai bună pentru copilul cu autism. Sperăm să îi putem ajuta pe aceşti copii”, a precizat Laura Bârdeanu, psiholog de copii şi fondatoarea acestui centru. 

Echipa terapeutică va fi formată din patru psihologi specialişti în ceea ce priveşte copiii autişti. “Un copil cu autism are nevoie de 30-40 de ore de terapie ABA pe săptămână, pentru a se ajunge la internalizarea unor comportamente aproximativ la fel ca ale indivizilor normali”, a spus Gabriela Pătraşcu, psiholog în cadrul centrului.

Părinţii copiilor care suferă de autism sunt încântaţi de crearea primul centru de acest tip. „Este dificil să creşti un copil cu autism, să îl înţelegi, să te înţeleagă. Îmi pare rău că autorităţile nu se implică mai mult, avem nevoie de sprijin. La singurul centru de acest gen se lucrează cu câte 100 de copii o dată. Ori cred că acest lucru nu îi ajută forte mult pentru a deveni nişte copii normali“, a spus mama unui copil autist.  

Costurile şedinţelor de terapie vor fi suportate de către părinţi deoarece Casa de Sănătate nu susţine financiar acest tip de servicii. Iniţiatorii acestui proiect speră ca în viitor să înfiinţeze mai multe centre pentru copiii cu autism.

Autismul este o tulburare a creierului care se suprapune adesea cu abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur.

Vizualizări: 859

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: