CEO a mai obținut 2 săptămâni pentru Roșia. Procesul se judecă pe 22 august

Curtea de Apel București a admis solicitarea CE Oltenia de preschimbare a termenul de judecată privind suspendarea activității la Cariera Roșia. Astfel, în ședința din 5 august, instanța a admis cererea companiei iar procesul va fi judecat pe 22 august, nu pe 15 septembrie. CEO solicitase ca noul termen de judecată să fie 12 august. 


CE Oltenia a mai obținut două săptămâni pentru Cariera Roșia, în motivarea solicitării menționând că oprirea activității are implicații grave pe care le are asupra siguranței sistemului energetic național:

În 17 iunie, tribunalul București a admis o solicitare a Asociației Bankwatch și a suspendat activitatea la Cariera Roșia. Două săptămâni mai târziu, fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a venit la poarta carierei de unde a sunat la 112 solicitând închiderea carierei. 

CE Oltenia a făcut recurs și totodată a solicitat în instanță ca activitatea la roșia să fie reluată, date fiind problemele din piața de energie. Instanța a dat un termen lung, asemenea celui dat în procesul pe fond, 15 septembrie.

Printr-o nouă acțiune a solicitat preschimbarea termenului astfel încât decizia să fie dată mai devreme. În final, instanța nu a admis data de 12 august, ci 22 august. 

”Astfel, oprirea intempestivă a activităţii de excavare în perimetrul minier Cariera Roșia, determinată de suspendarea executării celor două acte de reglementare, poate genera un risc tehnologic ce se poate manifesta printr-o serie de evenimente negative rezultate din imposibilitatea desfăşurării lucrărilor tehnologice de excavare, în conformitate cu documentaţiile tehnico-economice care au stat la baza desfăşurării lucrărilor miniere. (..) Oprirea excavaţiilor în treptele superioare ale perimetrului şi continuarea excavaţiilor doar în treptele inferioare ale Carierei, conduce la creşterea unghiului general al sistemului de trepte, mult peste valoarea proiectată (160 - 180) a acestuia, ce va determina scăderea factorului de stabilitate, cu posibilitatea apariţiei de fenomene geo-miniere negative”, explică compania, conform deciziei instanței.

Conform Raportului de expertiză extrajudiciară, “din cauza factorilor de stabilitate mai mici la treptele individuale de lucru sau definitive există riscul apariţiei de surpări şi alunecări locale ale treptelor individuale, mai ales în situaţia creşterii perioadei de existenţă a acestora şi înmuierii sau subminării prin sufozii provocate de ape”.


Totodată, un efect important este oprirea unui grup energetic cu puterea instalată de 330 MW din lipsă de cărbune şi reducerea sarcinii electrice pe celelalte grupuri energetice.

Producţia Carierei Roșia este de 3,34 milioane de tone/an, în medie aprox. 278.300 tone/luna. Aceasta cantitate de cărbune produce o cantitate de energie electrica livrata în Sistemul Electroenergetic National, de 185.555 MWh/luna, respectiv 2.226.670 MWh/an.

”Sucursala Electrocentrale Rovinari este principalul producător de energie electrica din cadrul Complexului Energetic Oltenia, asigurând cca. 47% din producţie”, a mai notat instanța în hotărârea din 5 august.

Vizualizări: 2,477

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: