CEO: Plăţile compensatorii, date în tranşe

Sindicaliştii au fost informaţi ieri în şedinţa comisiei paritare întrunită la nivel de CE Oltenia că personalul ce va fi disponibilizat de la 1 iunie ar putea primi în mai multe tranşe sumele acordate drept plăţi compensatorii.

 „Am fost informaţi că sumele aferente plăţilor compensatorii vor fi acordate eşalonat, întrucât compania nu are lichidităţi. Vor fi eşalonate, în sensul că în prima lună, deci în iunie, când va avea loc concedierea, se vor plăti datoriile la stat aferente acestor plăţi şi o să le dea o parte din venitul net la salariaţi, iar luna următoare încearcă să le dea cealaltă parte. Nu ştim dacă jumătate în iunie, pentru că este o sumă foarte mare şi cea aferentă contribuţiilor. După părerea mea, sigur se vor da în 2-3 tranşe”, a spus Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME).

Responsabilii CE Oltenia, care au luat parte la şedinţa comisiei paritare, spun că banii vor fi alocaţi într-o singură tranşă dacă vor fi bani. „A fost o discuţie cu privire la plata sumelor compensatorii şi termenele la care se va efectua această plată. Respectiv, la plecare, în luna iunie se vor plăti o parte din sume, dar dacă sunt sume suficiente se vor plăti în integralitate sumele”, a precizat Sorin Olaru, director adjunct în cadrul Direcţiei de Resurse Umane a CE Oltenia.

Astăzi este ultima zi de plată a chenzinei I a lunii aprilie conform CCM, care de regulă intra în conturile minerilor şi energeticienilor în zilele de 24-25. Responsabilii CE Oltenia au spus că salariaţii vor primi astăzi banii.  

Cine nu primeşte plăţi compensatorii

Plăţile compensatorii vor fi acordate în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă (CCM) salariaţilor concediaţi numai dacă au contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Cei care au fost angajaţi pe o perioadă determinată sau care cumulează pensia cu salariul, iar din iunie vor fi concediaţi, nu beneficiază de aceste plăţi compensatorii.

Ceilalţi primesc 2 salarii medii brute pe unitate dacă fac vârsta standard de pensionare şi pensie anticipată până la data de 31 mai 2016, inclusiv; trei salarii dacă pot fi pensionaţi în perioada 1 iunie 2016 - 31 mai 2017; patru salarii dacă îndeplinesc condiţiile până la  31 mai 2017; şase salarii medii pe unitate pentru alte categorii de personal decât cele menţionate, care vor fi disponibilizate. Data de la care va avea loc concedierea colectivă a celor 1964 de angajaţi ai CE Oltenia este 2 iunie.

Vizualizări: 274

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: