CEO: Prima întâlnire cu scântei între administraţie şi sindicate

Prima întâlnire dintre sindicate şi administraţia din CE Oltenia a fost cu scandal. La discuţiile de ieri a participat şi directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel, care a intrat în conflict direct cu liderul sindical Constantin Mitrescu. În final, au fost luate şi decizii. Comisia de negociere va fi formată din 13 membri, iar dezbaterea pe noul contract colectiv de muncă va începe pe 12 ianuarie. Atunci, sindicatele aşteaptă şi varianta bugetului pe 2015, dar şi bilanţul pe 2014.

La prima întâlnire dintre sindicate şi administraţie, Laurenţiu Ciurel a avut o discuţie în contradictoriu cu sindicalistul Constantin Mitrescu. Problemele dintre cei doi sunt din vremea când Ciurel era director la Rovinari, iar Mitrescu a câştigat în instanţă drepturile salariale pe care directorul refuzase să le dea. Ciurel şi-a păstrat acest obicei şi la CE Oltenia, unde în 2012 şi 2013 a avut nenumărate încălcări a Contractului Colectiv de Muncă.

Un conflict de început

Liderul Mitrescu i-a reproşat directorului Ciurel că a afirmat că nu vrea să crească salariile, deşi discuţiile în comisia de negociere nu începuseră. FNME vrea să obţină indexarea salariilor cu rata inflaţiei corelată cu productivitatea, precum primele şi facilităţile actuale. Mitrescu este desemnat de FNME să semneze contractul de muncă, pe care nu doreşte să-l semneze fără aceste drepturi. Un alt moment încins a fost când directorul Ciurel le-a prezentat liderilor situaţia creanţelor companiei. „Se laudă că a mers cu mascaţii la Arad şi i-a executat pentru o sumă minoră. Sumele imense sunt la Craiova la Olguţa Vasilescu, la Halânga. S-a dus cu mascaţii să ia un calculator. De ce nu executaţi la Craiova, Govora şi Halânga unde sunt cam 700 de milioane, am întrebat. Nu vă duceţi după un calculator“, a declarat Mitrescu.

 13 sindicalişti în comisie

La şedinţa de ieri s-a decis ca numărul membrilor comisiei de negociere din partea sindicatelor să fie 13 plus patru secretari. Federaţia Naţională Mine Energie va avea cinci - trei în comisie, doi în secretariat, Federaţia Naţională Univers opt, din care doi secretari, Federaţia „Energetica“ unul şi Sindicatul Petrom unul. În plus, fiecare federaţie va mai avea acelaşi număr, precum cel al titularilor, drept membri supleanţi. Practic, FNME va avea zece oameni, Univers şaisprezece, Energetica doi şi Petrom doi. Până vineri, 9 ianuarie, sindicatele trebuie să transmită lista cu numele celor pe care îi desemnează să participe la comisie. Prima şedinţă la care se vor discuta chestiuni legate de contract va fi 12 ianuarie. Cei care vor semna Contractul de Muncă, după finalizarea lui, sunt Ioan Pisc Scrădeanu - Energetica, Adrian Marciuc - Univers, Constantin Mitrescu - FNME şi Ionescu - Sindicatul Petrom.

TRANSPARENŢĂ

Procesele verbale ale şedinţelor de negociere vor fi afişate în sălile de apel din unităţile miniere pentru a ţine la curent angajaţi cu stadiul discuţiilor şi poziţiile luate de liderii sindicali. Alţi lideri au cerut ca toate şedinţele să fie înregistrate.

RETRAGERE

Liderul sindical Constantin Creţan a anunţat că dacă Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) îl va propune pe Jan Popescu în comisie el va cere retragerea acestuia. „Pentru că are relaţii comerciale cu complexul. Are închiriate microbuze în sistem şi nu are ce să facă la negocieri“, a spus Creţan.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: