CEO trebuie să reducă la jumătate costul megawatt-ului

Conducerea CE Oltenia trebuie să dea afară mii de oameni pentru a ajunge la preţul pe megawatt practicat pe pieţele europene. Compania a publicat pe site-ul oficial un tabel cu preţurile megawattului din mai multe țări din UE din care rezultă o medie pe piaţa spot de 4,52 de euro, adică undeva la 20 de lei. CEO mai susţine că în următorii ani preţul energiei va fi sub 95 de lei și că societatea va trebui să ia măsuri de reducere pentru a rămâne în piață.

CE Oltenia a publicat prețurile energiei pe piața spot în data de 28 martie, din Ungaria, Slovacia, Cehia, Franta, Germania/Austria, Elveția, Polonia și Nordpool, adică Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania. Contractele de pe piața spot se mai numesc și "la disponbil" și reprezintă o înțelegere între părți, la un anumit preț, cu livrare și plata imediată. În România, prețul este de 16 euro. Cel mai ieftin e în Germania, 1,52 euro, și cel mai scump în Polonia, 24 de euro.
În fapt, mesajul companiei este că reducerile vor fi majore. “De asemenea, menționam ca preturile energiei electrice vândute pentru anii următori (2017, 2018 si 2019) in Germania, sunt sub 21 EURO/MWh, respectiv sub 95 lei/MWh, conform bursei energetice germane EEX. Valorile scăzute ale prețului energiei electrice reprezintă principala cauză a importurilor masive de energie în zilele in care nu bate vântul și în care hidraulicitatea este scăzută. Aceste condiţii de piaţă impun masuri de reducere a costurilor la nivelul CE Oltenia pentru menţinerea cotei în rândul producătorilor de energie electrică”, susține CE Oltenia.

Vizualizări: 3,669

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: