Reacţiile liderilor de sindicat la concedierile din Minprest

Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia au reacţionat după anunţul că 800 de persoane vor fi disponibilizate de la Minprest. Unii sunt de părere că administraţia complexului vrea să reactiveze firmele sindicatelor cărora să le dea activităţile prestate de Minprest, iar alţii spun că prestatorul din Rovinari ajunsese supradimensionat ca număr de personal. Mai sunt şi sindicalişti care cred că de vină pentru această situaţie este conducerea Minprest, pentru că nu a făcut demersurile necesare cât să fie independentă de CE Oltenia.

Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, crede că şefii Complexului Energetic Oltenia au venit cu scopul precis de a închide societăţile care depind de minerit. "Oamenii aceştia nici nu ştiu dacă ating vreun obiectiv. Am impresia că singurul obiectiv pentru care au venit în acest judeţ a fost să creeze o stare de genocid social şi nimic altceva. Am impresia că vin cu sarcini precise pentru a crea fel de fel de tulburări sociale", a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO.
Sunt sindicalişti care cred că cei din conducerea Minprest nu au făcut demersuri pentru a găsi alţi clienţi, cât să nu mai depindă de Complexul Energetic Oltenia. "E o problemă socială foarte gravă, nu punem în discuţie. Este treaba administratorilor. Problema e că acum 3 ani domnul Giorgi strigase pe firmele sindicatelor că e un management defectuos. Nu, nu a fost management defectuos, a fost tot ce i se întâmplă şi dumnealui, adică i s-a tăiat contractul. Alte contracte nu a fost în stare să facă în 3 ani. Vine rândul la toată lumea", a comentat Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Univers.
Alţi sindicalişti cred că intenţia conducerii complexului, care a redus din activităţile prestate de Minprest, este aceea de a da de muncă firmelor sindicatelor. "Se urmăreşte eliminarea Minprest, care este o unitate care este pentru noi toţi şi reînfiinţarea firmelor sindicatelor. Asta este procedura, ceea ce urmăresc nişte indivizi, lideri de sindicat şi anumiţi oameni. Deja se încearcă să se pună pe tapet societăţile sindicatelor care au căpuşat mineritul şi energia de-a lungul anilor”, a spus Constantin Creţan.

Bunoaica: Vom scoate toţi oamenii în stradă
Sindicaliştii care reprezintă salariaţii Minprest au mers vineri la sediul CE Oltenia pentru a cere explicaţii şefului companiei energetice, dar şi reducerea numărului disponibilizărilor la prestator, însă acesta le-a spus că nu are timp să stea de vorbă cu ei. "Am fost la directorul Ciobotărică, a spus că este ocupat şi nu am putut să discutăm cu dânsul. Vă promit că scoatem oamenii în stradă. Eu reprezint un anumit număr din salariaţii Minprest. Nu sunt de acord. Eu aş vrea mai întâi să facem curăţenie în grădina noastră. Adică odraslele liderilor de sindicat să fie trimise acasă, sau soţiile directorilor care au salarii foarte mari şi numărăm câţi putem salva cu aceste lucruri", a spus Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.
Circa 800 de angajaţi ai Minprest ar putea pleca acasă începând cu 15 aprilie dacă administraţia complexului va rămâne fermă în decizia de a reduce cheltuielile la Minprest pentru anul în curs cu 11 milioane de lei.

Vizualizări: 1,636

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: