Mitrescu şi Marciuc cer spargerea CE Oltenia

Liderul sindical Constantin Mitrescu a cerut şefilor din administraţia CE Oltenia spargerea companiei şi revenirea la formula de trei complexuri. Dacă sindicaliştii din Federaţia Univers agreează această idee, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, s-a arătat nemulţumit de solicitarea colegului său, membru al comitetului executiv al federaţiei. "Mitrescu poate spune aşa ceva în numele sindicatului pe care îl conduce, nu şi în numele federaţiei", a comentat preşedintele FNME. Spargerea companiei este susţinută şi de liderii Federaţiei Univers.

Discuţiile pe această temă s-au purtat la şedinţa comisiei administraţie - sindicate care a avut loc vineri, 25 martie. Constantin Mitrescu a explicat ce l-a motivat să facă o asemenea solicitare mai-marilor din CE Oltenia. „Am cerut spargerea CEO. Zona Rovinari este exploatată la maxim, din 1100 MW pe care îi produce CEO, 900 sunt la Rovinari. Faptul că nu se realizează acel mix energetic cum e în toată Europa, duce la o competiţie neloială şi, din cei 15.000 de salariaţi din CEO, lucrează etapizat câte 5000 şi îi ţin pe ceilalţi 10.000. În cazul de faţă, de 2 luni zona Rovinari, care produce cel mai ieftin MW, este ţinută în funcţiune, ne mai trimite şi în şomaj tehnic, şi asta e culmea, mergem cu 3 grupuri şi lucrează 5000. În momentul de faţă fostul Complex Energetic Rovinari nu mai poate ţine CEO", a declarat Constantin Mitrescu.
Solicitarea lui Constantin Mitrescu nu a fost agreată de preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie. Mitrescu este preşedinte al Sindicatului Energia Rovinari şi prim-vicepreşedinte al FNME. Pârvulescu a spus că va avea o discuţie cu Mitrescu pentru a clarifica în numele cui a solicitat spargerea CE Oltenia. "A găsit el soluţia asta cu spargerea? Dacă se doreşte distrugerea energiei pe cărbune? Eu zic că important este să fim împreună, să avem reacţie, nu să avem reacţie din asta de fugă de răspundere atunci când e greu. Nu pot să agreez o astfel de gândire pentru că reprezint o federaţie care are ca şi principii solidaritatea şi unitatea. În momentul în care din mintea mea şi a altor colegi de-ai mei dispar aceste două principii, n-au ce să mai caute în federaţie. El a vorbit în numele sindicatului lui. Dacă vorbeşte în numele sindicatului e ok, pentru că are mandat de la sindicat şi poate să vorbească, dar în numele federaţiei nu poate să vorbească atâta timp cât această federaţie are aceste principii de bază. În momentul în care mi-aş încălca aceste principii, n-aş avea ce să mai caut în biroul executiv", a comentat Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME.

Marciuc: Avem un ţel comun!
Constantin Mitrescu a spus că a vorbit în numele organizaţiei sindicale de la Termo Rovinari. "Am vorbit în numele sindicatului de la Rovinari. Probabil nu o să fie cei din federaţie de acord, dar câteva sindicate sunt, mai ales cele din zona Rovinari. Am auzit că şi Căldăruşe cu Marciuc au făcut tot pentru spargerea CEO", a precizat Constantin Mitrescu.
Şi liderii din Federaţia Univers împărtăşesc ideea revenirii la formula de trei complexuri energetice. Aceştia au crezut că Mitrescu vorbeşte în numele FNME. "La diverse, domnul Mitrescu a cerut să se spargă CEO, şi el. Mi-a dat dreptate mie şi lui Iovan. Noi milităm pentru revenirea la vechea formulă. Văd că Universul se pune de acord cu FNME. Avem un ţel comun. Cele trei complexuri au mers mai bine înainte separat. Fiecare şi-a făcut cota de piaţă, fiecare cu preţul lui. Când s-a făcut CEO nu s-a făcut curăţenie în vechiul SNLO", a spus Adrian Marciuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers.
Propunerea lui Mitrescu nu a avut mare ecou, asta pentru că directorul general al CE Oltenia nu a fost prezent la şedinţa comisiei mixte şi, oricum, nu ar putea decide el astfel de modificări în structura companiei.

Vizualizări: 6,908

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: