Chiriţescu, singurul candidat valabil la funcţia de rector

Profesorul universitar Dorel Chirițescu a solicitat lămuriri la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretuluiși Sportului (MECTS) cu privire la numărul de mandate în cazul alegerilor pentru funcția de rector,pentru a proba legalitatea candidaturii lui Adrian Gorun. Din răspunsul primit reiese o persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituții de învățământ superior pentru mai mult de opt ani,indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora, concluzia fiind că singura candidatură valabilă este cea a lui Dorel Chiriţescu.

Candidatul la funcția de rector al UCB Târgu-Jiu, profesorul Dorel Chirițescu, a înaintat la finele lunii trecute un memoriu la MECTS, prin care a cerut explicații în legătură cu numărul de mandate în cazul alegerilor pentru funcția de rector. Acesta a înaintat acest memoriu pentru a verifica dacă președintele Senatului, Adrian Gorun, mai poate candida pentru un nou mandat. Din răspunsul primit din partea reprezentanților Ministerului Educației reiese că în conformitate cu Legea Educației durata mandatului de rector este de patru ani, iar o persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ mai mult de opt ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora. ”Prin urmare, o persoană care a deținut funcția de rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru două mandate, indiferent de perioada în care s-au derulat  mandatele, nu mai poate obține un nou mandat de rector al respectivei instituții de învățământ superior”, se arată în răspunsul Ministerului Educației.

Aceeaşi problemă, două răspunsuri

Rectorul Adrian Gorun nu a vrut să comenteze hârtia venită de la minister, dar atunci când Chiriţescu a contestat candidatura pe acelaşi motiv, UCB a răspuns, dar diferit de minister. ”Referitor la contestaţia domnului prof. univ. dr. Dorel-Dumitru Chiriţescu, comisia consideră că prevederile art. 213 alin. (7) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, relevă foarte clar că „durata mandatului de rector este de 4 ani”, adică nici de 1 an, 2 sau 3 ani, dar nici de 5 sau 6 ani. Acelaşi text legal spune foarte clar că durata maximă pentru care o persoană poate fi rector  este de 8 ani. Cum mandatul de rector este de strict 4 ani, conform legii, este foarte limpede că  nu pot fi decât două mandate, de câte 4 ani fiecare. Comisia constată că dl. Adrian Gorun are numai un mandat de 4 ani şi o perioadă de 2 ani, în care acesta a exercitat atribuţii de rector,  perioadă care, conform art. 213 alin. (7), nu reprezintă un mandat”, se arată în răspunsul formulat de Comisia privind organizarea alegerilor la nivelul senatului și rectorului UCB.

Despre răspunsul acordat de Comisia de alegeri în urma contestației, profesorul Chirițescu spune că este o alăturare de cuvinte, neînțeleasă nici de cei din comisie. ”Este o alăturare de cuvinte pe care cred că nici ei nu o înțeleg, o încercare de a face în așa fel încât a da o tentă de legalitate a acestei candidaturi. Cei de la Minister au trimis un punct de vedere prin care spun foarte clar că o a treia candidatură la funcția de rector este ilegală și mandatul de rector nu va putea fi confirmat de ministru. Rămâne ca Ministerul, în cazul în care va câștiga alegerile, să își spună punctul de vedere în legătură cu legalitatea viitorului mandat. Dacă va câștiga voi contesta din nou calitatea sa de rector”, afirmă profesorul Dorel Chirițescu.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: