Zeci de locuitori din Roşia Jiu, îmbolnăviţi şi abandonaţi de minerit

Un scandal de proporţii este pe cale să izbucnească la Roşia Jiu, unde 44 de familii sunt obligate să trăiască în condiţii grele din pricina carierei ce se află la câţiva paşi. Scandalul va fi aprofundat de decizia CE Rovinari de a muta depozitul de cărbune decât să despăgubească familiile. Praful şi zgomotul le-a distrus auzul şi plămânii, iar gândul că nu vor fi despăgubiţi pentru suferinţa lor îi supără foarte tare. Mai mult, tot la Roşia Jiu o familie este într-o situaţie delicată, care după ce şi-a pierdut sănătatea îşi va pierde şi pământul. 

Pentru zeci de familii din satul Roșia Jiu, viața a devenit un calvar de când cariera din apropiere și-a extins perimetrul ajungând la câțiva metri de casele lor. Benzile transportoare sunt la doar câțiva metri de locuințe. Oamenii povestesc că ani la rând au fost nevoiți să suporte praful și zgomotul din zonă și că responsabilii din minerit nu au luat nicio măsură să le aline suferința. Multe dintre familiile care stau aici au copii mici și rude care s-au și îmbolnăvit de plămâni de pe urma prafului de cărbune.

Peste 20 de plângeri

Oamenii au făcut toate demersurile necesare către toate instituțiile statului care au atribuții de acest gen însă fără nici un rezultat. Au făcut plângere peste plângere adunând peste douăzeci, dar fără rezultat. Nu a rămas instituie care să nu fie informată de condiţiile localnicilor. Praful de cărbune a pus stăpânire pe sănătatea oamenilor. În apropiere este un depozit de cărbune ce aparține CE Rovinari, dar nici cariera Roșia le dă bătăi de cap.

Trecuți de prima tinerețe, oamenii spun că au fost dispuși dintotdeauna să plece însă companiile miniere nu au vrut să îi strămute pe motiv că nu sunt bani. ”Au spus la un moment dat că o să mute depozitele de cărbune pentru că nu își permit să mute casele. Ar fi mai ieftin pentru ei să mute depozitele decât să ne mute pe noi să nu mai suportăm în fiecare zi aceste condiții. Noi am pleca de aici că numai de suferit am avut dar nu am avut cu cine vorbi, de ani de zile nu ne bagă nimeni în seamă”.

Riscă să dea înapoi despăgubirile

Alții dintre cei care trăiesc la Roșia Jiu au avut mai mult curaj și au dat în judecată Complexul Energetic Rovinari pe baza unei expertize făcute de cei de la Agenția pentru Protecția Mediului din care a reieșit că este poluat fonic. Acum riscă să returneze banii obținuți în urma despăgubirii. ”La prima instanță am câștigat pe baza acestei expertize și am primit 60.000 eu și 60.000 lei nevasta mea. Cei de la complex au fost nemulțumiți și au făcut recurs pentru rejudecarea cauzei pe motiv că nu suntem afectați. Eu de unde să mai dau banii înapoi că i-am cheltuit și nu este adevărat că nu suntem afectați”, a declarat Ion Vâlceanu, localnic. Oamenii spun că cei de la companie le-au cerut pădurea şi terenul, nu şi casa, iar acum se tem că le-ar putea lua totul, pentru că nu au de unde să înapoieze banii.

Apa din fântâni e roșie

După ce îndură zilnic zgomotul, oamenii nu au nici măcar apă de băut. Toate fântânile au fost infestate, apa având culoarea roșie și un miros greu de suportat. ”De anul trecut de când s-a apropiat cariera nu mai avem apă bună în fântâni. Au dispărut izvoarele, apa e roșie, e groaznic, de multe ori o lăsăm să se limpezească și o dăm la animale iar pentru noi cumpărăm de la magazin. Eu locuiesc la 100 de metri de carieră, am avut și o fermă de animale la <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />6 metri distanță dar nu am mai putut continua, a trebuit să o închid deși era singurul mijloc de trai”, a declarat un alt localnic.

Boli de plămâni

Cei mai mulți dintre cei care au mai rămas în zonă au și căpătat de pe urma prafului boli de plămâni. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în zonă sunt și câțiva copii sub un an. ”Eu nu am serviciu, soțul meu nu are serviciu, avem un copil mic și nimeni nu ne bagă în seamă, stăm aici în praf și în zgomot. Soțul meu este și bolnav de plămâni, medicamentele sunt foarte scumpe și mi-e teamă de sănătatea copilului meu”, a declarat o localnică.

Avem în vedere un program de conformare pentru strămutarea depozitului de cărbune de lângă localitatea Roşia pentru care există foarte multe reclamaţii. Acesta va fi mutat în partea de nord”

Tiberiu Trotea, directorul CE Rovinari 

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: