Ciobanii din Gorj riscă să rămână cu mieii nevânduți

Sărbătorile Pascale nu vor mai aduce profitul de odinioară în buzunarul ciobanilor. Din cauza coronavirusului și a pestei porcine, toate târgurile de animale au fost închise. Oamenii se plâng că nu vor avea unde să vândă mieii pentru Paști și riscă să rămână cu ei în stâne. Mulți ciobani și-au încercat norocul pe internet, unde anunță că un kilogram de carne de miel ajunge până la 25 de lei. Prețurile se negociază însă chiar și până la 15 lei.  

Când credeau că vine o perioadă profitabilă pentru ei, proprietarii de stâne se tem că nu vor putea vinde mieii în acest an. Târgurile de animale au fost închise, la abator prețurile sunt prea mici, iar la stâne nu pot deschide centre de sacrificare pentru că sunt multe cerințe impuse de Direcția Sanitară Veterinară Gorj, iar medicii veterinari sunt prea puțini ca să supravegheze toate aceste spații când vor fi sacrificați mieii de Paști.

„Stăm foarte rău în acest an. Aveam 300 de miei pregătiți pentru export, dar s-a blocat totul din cauza acestui virus. Avem cam 500 de miei pentru sacrificare în acest an, de Paști, dar greu de spus cum îi vom vinde. Nu putem să îi ducem în târguri, am pus anunțuri pe internet însă nici acolo nu sunt foarte mulți doritori. Nici la stână nu îi putem sacrifica pentru că este nevoie de foarte multe avize, condiții. Va fi un an cu pierderi pentru noi și riscăm să rămânem cu ei. Vedem ce va fi și la toamnă, dacă putem să valorificăm cumva mieii”, a declarat Ileana Bivolaru, fermier din zona Tismana.

Ciobanii încearcă să vândă mieii și pe internet, unde postează tot mai multe anunțuri, iar prețul se negociază. „Au mai fost probleme și cu nutrețul. A venit iarna acum când nu ne așteptam. A venit zăpada, noi trebuie să le dăm mâncare, cheltuielile sunt mai mari. Totul s-a scumpit. Am încercat să vindem cu 20-25 de lei kilogramul de carne, mai negociem bineînțeles, dar nici așa nu prea sunt oameni interesați. Toată lumea e speriată de acest coronavirus și noi riscăm să rămânem cu toți mieii în stână, că nu avem cum să-i vindem. Să-i dăm la abator, vor fi prețurile prea mici și mai bine îi ținem până la toamnă. Nu avem încotro”, a mai spus femeia.

Medicii veterinari le recomandă gorjenilor să cumpere carne de miel din centre autorizate ca să nu fie expuși niciunui risc. „Eu aș recomanda ca sacrificarea mieilor să se facă în abator pentru că, în situația în care suntem acum, este posibilă și sacrificarea în acele centre temporare așa cum se proceda și în anii anteriori, dar nu știu dacă primăriile se pot asigura să nu fie aflux de cetățeni. Toată lumea dorește să-și procure miei și se vor crea aglomerări umane și nu este deloc benefic în această perioadă. Dacă ar îndeplini condițiile specifice unui centru de sacrificare, s-ar putea autoriza temporar fermierii, dar personalul de care dispunem la Direcția Sanitară Veterinară Gorj este limitat”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 5,252

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: