Ciobanii nu mai pot exporta mieii de Paști în ţările arabe

Ciobanii din Gorj sunt supărați că nu-și mai pot vinde mieii de Paști în țările arabe şi sunt nevoiți să-i dea pe piețele din România, la preţuri mult mai mici. Anul acesta, un kilogram de carne de miel, în viu, se vinde cu 8,5 lei.

„Catastrofal”, așa cataloghează ciobanii din Gorj prețurile la miei. Comparativ cu anul trecut, masa de Paşte ar putea fi mai puţin costisitoare, având în vedere că preţul mieilor este mai mic. Crescătorii de animale se plâng însă că nu vor putea vinde nici măcar peste hotare. O restricție impusă pe 3 martie este de vină pentru acest lucru. „Catastrofal, așa este prețul. Nu merge exportul afară. Eu am de dat 1.400 de miei. Îi dau tot la arabi, la iordanieni, dar deocamdată nu merg exporturile la ei, sunt oprite. Zic că în două-trei săptămâni se reglementează treaba. Eu nu am unde să tai în țară atâția miei, nu-mi rămâne decât să aștept să rezolve arabii treaba cu exporturile pentru că aici nu-mi convine”, a spus Ion Cherciu, cioban din zona Crasna.

„Preţuri foarte mici”

Cât privește prețul kilogramului de carne de miel, acesta nu este cu mult mai mic față de anul trecut. „Prețurile sunt tot cam ca anul trecut. Tăiat este 20 de lei/kg, în viu este 8,5 lei/kg, prețuri foarte mici în toată țara, nu numai la noi la Crasna”, a mai spus Ion Cherciu. Chiar și așa, crescătorii spun că afacerile le merg prost, fie că vând pe Internet, fie direct de la stână.

Cât privește exporturile către țările arabe, autoritățile declară că au fost unele neconformități de bunăstare a animalelor și că acesta a fost motivul restricțiilor. Ciobanii din Gorj spun că anul acesta miei au o greutate acceptabilă, media fiind de 10 kilograme la carcasă, însă unii fermieri au miei care ating și 15 kilograme.

Vizualizări: 2,026

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: