Ciobanii pun lâna pe foc în aşteptarea subvenţiei de la stat. Fermier: Mai mult dăm pe tunsul oilor

Ciobanii gorjeni ard lâna pentru că nu au cui să o vândă. Fermierii spun că din vânzarea lânii nu scot nici măcar banii pe care îi plătesc pentru tunsul oilor. Crescătorii de animale au început să-și facă dosarele pentru obținerea ajutorului promis de stat, 1 leu/kilogramul de lână, însă nu prea sunt încrezători în sprijinul promis de guvernanţi.

Fermierii gorjeni dau foc lânii pentru că nu se merită să o transporte la un centru de colectare. Ciobanii au explicat că nici măcar banii pentru tunsul animalelor nu și i-ar scoate în acest moment din vânzarea lânii. Un fermier din Crasna, care deține sute de oi, a explicat că plătește anual la tuns câte 4 lei pentru fiecare oaie. „Lâna o aruncam, adică îi puneam foc sau o foloseam la alte lucruri. Niciodată n-a venit nimeni să ne ia lâna. Și chiar dacă venea, dădeam 2.000 de lei la tuns și ne dădea câte 200-300 lei pe 800-1000 kilograme de lână. Era bătaie de joc. Eu am 600 de oi la Crasna. Acum o să strângem lâna, dacă ne dau subvenția. E mai rentabil, ne-ar conveni și nouă. Măcar ne-am scoate cheltuielile pe tuns. Operațiunea o fac oameni care sunt de meserie, care lucrează prin sat. Ar fi bine dacă vom primi subvenția, dar să nu fie numai vorbe. Suntem sătui de promisiuni. Lâna de anul acesta am ars-o, nu aveam unde să pun porumbul. Le depozitam în același loc”, a spus Elena Jianu, fermier din Crasna.    

 Centru de colectare a lânii

La nivelul județului Gorj va fi înființat, până în primăvara anului viitor, cel puțin un centru de colectare a lânii, astfel încât ciobanii să aibă un punct de desfacere aproape, ca să nu mai fie nevoiți să meargă până la Sibiu sau în alte localități. Asta spun reprezentanții Direcției Agricole, care fac apel la fermieri să nu mai arunce lâna, pentru că vor primi bani de la stat pentru fiecare kilogram de lână vândut. „Este program pentru anul viitor, până la 1 iulie 2018. Cererile se fac acum, pentru că se va înființa un centru de prelucrare a lânii. Ei acum nu au unde să ducă lâna, de aia o aruncă sau îi dau foc. Noi avem identificate patru posibilități, ministerul va stabili unde: Polovragi, Crasna, Novaci și Tismana. În funcție de înscrierea oamenilor, unde sunt mai mulți probabil acolo se va face și centrul. Până acum avem înscriși undeva la 150 de fermieri, mare parte dintre cei care au peste 100 de oi. Noi avem în jur de 97 de mii de capete și avem până acum înscrise 54 de mii”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj.   

Centrul poate fi realizat în parteneriat public privat. Statul alocă 49% din costurile de construire a centrului. 

TERMEN

Fermierii care vor să beneficieze de subvenția pentru lână trebuie să se înregistreze la Direcția Agricolă până în data de 28 august. Documentele pe care trebuie să le aducă sunt: copie după buletin, copie după certificatul de înregistrare la Oficiul Comerțului (acolo unde este cazul), dovada unui cont bancar activ, declaraţie pe proprie răspundere și un document prin care să ateste că exploatația de ovine este înregistrată.

Vizualizări: 972

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: