Fermieri disperaţi. Mistreţii îi lasă fără culturi, iar statul fără despăgubiri

Circa 50 de mistreți au fost împușcați de vânători în ultima lună, după ce localnicii din mai multe zone ale Gorjului i-au sesizat că animalele sălbatice le-au făcut prăpăd în culturile de porumb. Zi de zi, vânătorii sunt solicitați să intervină, oamenii fiind exasperaţi din cauza atacurilor dese pe care porcii mistreţi le dau în lanurile de porumb. Fermierii nu vor fi despăgubiți, astfel de ajutoare fiind sistate încă de acum șapte ani.

Mistreții au făcut prăpăd în culturile de porumb din mai multe localități ale Gorjului, în special în cele de la poalele munților. Probleme vor mai fi încă cel puțin două săptămâni, estimează vânătorii, după care vor începe problemele la culturile de viță de vie, acolo unde fac ravagii urșii. Vânătorii spun că fiecare proprietar are obligația să-și protejeze culturile, să le îngrădească, pentru a nu se confrunta cu astfel de probleme. „Solicitări mai multe am primit din zonele din apropiere de munte, de la Săcelu, Scoarța, Curtișoara, Runcu, Dobrița, partea cealaltă spre Peștișani, Brădiceni, Tismana, Celei. Au fost și de la Dănciulești, acolo venind din Dolj. Mistrețul merge cam 30-40 kilometri într-o noapte. Coboară, mănâncă și se întoarce înapoi. Proprietarii au și ei niște obligații, sunt zeci de mii de proprietari, fiecare are câte o curelușe, nu cred că există posibilitatea în țara asta să angajeze cineva mii de oameni să păzească culturile. Nu e treaba noastră. Ei, ca proprietari, trebuie să facă acest lucru”, a declarat Niculaie Tonca, directorul AJVPS Gorj. 

Vânătorii mai spun că nu pot să împuște toți mistreții, pe fiecare fond de vânătoare fiind aprobate anual cote de recoltă, ce nu pot fi depășite. După ce au primit zeci de sesizări de la fermieri, vânătorii gorjeni au împușcat aproximativ 50 de mistreți.

Despăgubirile, sistate de șapte ani

Proprietarii culturilor distruse de mistreți nu primesc despăgubiri. Reprezentanții Direcției Agricole Gorj spun că aceste ajutoare au fost sistate încă din 2010. Cei care au peste 2 hectare de teren cultivate cu cereale vor plăti un impozit mai mic pe norma de venit doar dacă peste 30% din cultură este afectată. „Pe despăgubiri nu o să se dea. E o comisie la nivel de Prefectură, formată din reprezentanții mai multor instituții. Până în 2 hectare, chiar dacă au pagube, nu o să se ia în calcul”, a precizat Dan Tănăsescu, șeful Direcției Agricole Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 2,105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: