Cireșe vândute la sume modice, direct din livadă. „Riscă să putrezească în pomi!”

Producătorii din Gorj vin cu oferte tentante la final de sezon de cireșe. Atât cei din Rugi, cât și cei din Stănești invită pofticioșii să culeagă fructele direct din livezi. Dacă luna trecută, cireșele din Gorj se vindeau cu 50 de lei, acum prețul a scăzut de mai bine de zece ori. Pentru că nu găsesc forță de muncă, producătorii sunt dispuși să vândă fructele chiar și cu doi lei.

Alin Măruță are o livadă de cireși în comuna Stănești. De trei ani încoace, invită oamenii să meargă să culeagă singuri cireșele. Anul acesta, oferta este de trei lei per kilogram. „Ideea mi-a venit când am văzut că sunt multe fructe, noi nu putem culege tot și am vrut să le dăm oamenilor oportunitatea să mănânce cireșe nestropite, bio, direct din pom. Noi le punem la dispoziție și scări, găleți, cârlige, îi ajutăm. Am avut oameni care au venit și din Hunedoara când au văzut anunțul pe internet. Noi ne bucurăm că sunt culese, nu vorbim de un profit la această sumă”, ne-a spus Alin.

Și în Rugi, producătorii vin cu aceeași ofertă. Invită gorjenii să cumpere cireșe din plantație. Mai ieftine și mai sănătoase. „Dacă în piețele din Târgu Jiu sunt 10-13 lei, aici, direct din plantație, noi le dăm și cu 5-6 lei, deci la jumătate de preț. Așa ne ajută și pe noi, că nu le mai dăm samsarilor care vin și le iau de la noi și le vând la preț dublu pe tarabe”, ne-a spus Gheorghe Sichitiu, localnic din Rugi. „Nu este singurul gorjean din Rugi care cheamă oamenii să cumpere cireșele direct din plantație. Mi-ar plăcea să vină oamenii să le ia direct de aici, dar nu prea sunt solicitări. Noi am dat cu cel mult 10 lei kilogramul de cireșe. Nu mai este o afacere de multă vreme, dar nu-ți vine să-i lași neculeși. Mulți vor rămâne așa, vor putrezi cireșele în pomi. Pe vremuri, veneau din Petroșani, de prin comunele din apropiere, să ia cireșe direct de aici, veneau și umpleau lăzile. Nu știu dacă vom mai vedea așa ceva la noi”, a spus și Ion Hortopan, din Rugi.

Lipsa forței de muncă îi determină pe producători să apeleze la astfel de oferte. Nu găsesc oameni care să-i ajute să culeagă cireșele. „Cireșele s-au făcut, recolta este foarte bună, dar prea puține fructe din zona Rugi, de exemplu, ajung în piețele din Târgu Jiu. Motivul este că oamenii nu au forță de muncă. În plus, în zona Rugi, cireșii sunt foarte înalți și cu atât mai greu este să găsească oameni la cules. Am văzut și eu oferte online cu oameni care au anunțat că dau cireșele și cu doi, trei lei, cu sume modice doar să nu rămână fructele neculese”, a spus Valentin Priporeanu, directorul Direcției pentru Agricultură Gorj. 

Galerie foto




Vizualizări: 7,917

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: