Cititorii ne sesizează: Aceasta este o poveste care mi-a mâncat din viaţă peste 16 ani

La începutul anilor 60, la poarta casei părinților mei, situată ultracentral pe strada Victoriei, nr. 68, la câțiva metri de cinematograful numit după 2013 cu numele lui Sergiu Nicolaescu, au venit 3 activişti comunişti care aparţineau de Consiliul Local – Primăria Tg Jiu.

Mi-au spus că s-a hotărât să se construiască în curtea casei o centrală termică. Ea va asigura agentul termic la cinematograful de curând construit şi la Complexul Parângul. Mi s-a promis că voi fi racordat la gaze (tocmai pe strada Victoriei se îngropau ţevile). Centrala a funcţionat la parametrii normali până în 2008, nu am primit niciodată chirie.

Casa mi-a fost expropriată în 1982 şi în primăvara anului 1985 am părăsit-o, fiind forţat şi grăbit după ce mi s-a tăiat curentul, gazul şi mi s-a luat tabla de pe acoperiş. Am o fotografie (din 5 martie 1985), în care se văd două persoane pe acoperiş. Am primit apartament la bloc.

După anul 2000, în justiție, pe baza unei legislații (strâmbe) am avut câștig în tribunal abia în 2005. Atunci Primăria municipiului Tg Jiu era condusă cu mână fermă de tovarășul Cârciumaru. Pronunțarea a rămas aceeaşi, definitivă, după 2 ani, parcurgându-se etapa Curții de Apel Craiova și Înaltei Curți de Casaţie şi Justiție București. De atunci şi până în prezent aștept o rezolvare de la ANRP București. Respectiv să primesc o sumă de bani pentru 520 mp.

Încă din 2008 am cerut Primăriei Tg Jiu să mi se recunoască că sunt îndreptăţit să primesc măcar suprafața de 240 mp ocupată de centrala care deja era dezafectată, nemaifiind în funcțiune. În 2009, la o altă insistență a mea, în scris, am primit un răspuns halucinant semnat de primar. Mi se scrie ca eu nu sunt îndreptățit deoarece centrala respectivă (o ruină) nu se află amplasată pe terenul care mi-a aparținut. Mai mult, la adresa respectivă s-a anexat o schiţă de amplasament a centralei. Numai că, orice om sănătos la cap privind schița vede clar că amplasamentul fostei centrale se află în continuarea casei mele (demolate) spre apus. Atunci am făcut greșeala să nu mă adresez în justiţie pentru această minciună (scrisă şi semnată).

Între timp, dintre cele peste 60 de centrale termice din Tg Jiu, toate dezafectate după 2010, doar câteva au fost vândute şi azi sunt ruine, adăpost pentru oameni ai străzii, câteva au fost date la instituţii de stat care le-au folosit, reabilitându-le.

Spre sfârșitul anului 2012, moment în care Primăria Tg Jiu se confruntă cu datorii imense, mai ales la băncile de la care obţinuse credit, prin Consiliul Local s-a votat o hotărâre prin care împuternicea pe domnul primar să vândă construcția centralei dezafectate. Cred că este o premieră naţională să vinzi o construcție, nu în totalitate, doar ¾ ca suprafaţă, împreună cu terenul respectiv. Până atunci se vindea doar construcţia, iar terenul era doar concesionat. De data aceasta suma de peste 500 euro (construcţie+teren) la data respectivă era imposibil de crezut că se va vinde, care eventual cumpărător ar fi cumpărat ¾  dintr-o construcţie şi la un preţ de neacceptat? Această hotărâre a Consiliului Local de la început a fost întocmită cu dedicație...

În 2015 am insistat la ANRP Bucureşti, numai că răspunsul primit părea scris de angajaţi ai Primăriei Tg Jiu. (...) După ce în vara anului 2015 am primit acest răspuns de la ANRP Bucureşti, nemulţumit m-am adresat la Primăria Tg Jiu la domnul secretar, printr-o notificare în sensul că aceasta să fie pusă pe masă în şedinţa Consiliului Local, în ideea că voi găsi înţelegere la consilierii locali.

Abia la începutul lunii ianuarie 2016 am primit un răspuns semnat de domnul primar, secretar+4 jurişti, în sensul că insist degeaba, m-am adresat la Tribunalul Gorj şi abia acolo am aflat că deşi sunt îndreptăţit să cumpăr clădirea  respectivă, eu sunt vinovat deoarece nu am cunoscut procedura. Adică proiectele de hotărâri în 95% din cazuri “se depun” de către primar, restul de către consilieri şi eu am o şansă dacă  aduc câteva mii de semnături alături de propunerea mea. Cu alte cuvinte, dacă domnul primar nu vrea, eu nu am nici o şansă. (...) În urmă cu peste 3 luni m-am adresat unui partid care are reprezentanţi în Consiliul Local, rugându-i să depună un proiect de hotărâre în prima şedinţă lunară a Consiliului Local. Deocamdată acest proiect din păcate încă nu a fost întocmit pentru a fi analizat de plenul consilierilor locali, compus în majoritate de membri PSD.

Convingându-mă că cei câţiva consilieri locali nu mă pot ajuta, m-am adresat domnului prim-ministru Grindeanu, în data de 15 martie 2017 cu rugămintea de a se pune în dezbaterea Guvernului României adoptarea unei hotărâri de guvern care să completeze legea nr. 165/2013, în sensul: „în condiţiile în care titularul dreptului de restituire a terenului acceptă cumpărarea construcţiei de pe terenul respectiv, la valoarea stabilită de o nouă expertiză independentă.” Astfel, fostul proprietar putea să fie îndreptăţit să cumpere construcţia. De la Secretariatul General al Guvernului am primit un răspuns că s-au cerut lămuriri de la Prefectura Gorj, dar şi de la ANRP Bucureşti. Prefectura mi-a răspuns în sensul că eu sunt îndreptăţit să mi se restituie o parte din terenul expropriat (adică 240 mp suprafaţa centralei) din totalul de 552 mp stabiliţi încă din 2005 de la Tribunalul Gorj şi construcţia respectivă să o cumpăr după o evaluare corectă.

Din păcate, ANRP Bucureşti nu a răspuns Guvernului deşi după 2 luni a fost atenţionat de S.G al Guvernului. Între timp, noul primar interimar Dl. Aurel Popescu a depus în data de 24 aprilie 2017, un proiect de H.C.L, pe care consilierii locali majoritatea PSD, l-au votat. S-a aprobat reevaluarea imobilului Centrala termică dezafectată şi teren aferent, situat  în Tg Jiu, strada Victoria F.N, Zona Cinematograf „Sergiu Nicolaescu”, în vederea studierii oportunităţii unui schimb de proprietăţi.

Cel care solicită să primească construcția respectivă s-a adresat domnului primar printr-o cerere, în data de 9 martie 2017 şi într-o lună şi jumătate s-a întocmit HCL nr. 31 din 24 aprilie 2017. Soţia acestuia este juristă la primăria municipiului Tg Jiu.

Acum se așteaptă reevaluarea centralei (prima în 2012). În data de luni, 26 iunie 2017 când s-a ținut ședința lunară a Consiliului Local, am cerut să mi se dea cuvântul pentru câteva minute la punctul diverse consilierul local care conducea şedinţa nu mi-a permis. Deja de peste 2 luni am depus la Tribunalul Gorj încă un dosar împotriva fostului primar, dar şi celui interimar. Primul termen este 5 iulie 2017, aştept şi de la Guvernul României un răspuns.

Rog pe cei care citesc ziarul „Pandurul” şi au probleme de acest fel să mă contacteze, pentru ca împreună să reuşim să câştigăm împotriva abuzurilor făcute în ultimi 17 ani de fostul primar Cârciumaru. Sunt convins că eu nu sunt singur în această nedreptate evidentă şi din păcate până în prezent nepedepsită.

Numele meu este Nicolescu Vasile, sunt pensionar şi în curând împlinesc 83 de ani.

Aceasta este o poveste care mi-a mâncat din viaţă peste 16 ani. Eu în prezent sunt un pensionar care încă mai crede că dreptatea încă există în realitate şi deşi am depăşit 82 de ani, mă rog lui Dumnezeu să le lumineze minte celor care încă mă nedreptăţesc.

Vizualizări: 3,217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: