Oportunitate pentru liceele cu promovabilitate scăzută la Bac. Granturi de până la 150.000 de euro!

Liceele cu promovabilitate scăzută la examenul de Bacalaureat pot obține finanțări de până la 150.000 de euro pentru pregătirea elevilor. Banii provin dintr-un împrumut luat de stat de la Banca Mondială. Cinci licee din Gorj au reușit deja să obțină o asemenea finanțare.

ROSE este un proiect pentru reducerea abandonului în învățământ și pentru creșterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat. Banii provin dintr-un împrumut de la Banca Mondială și se acordă de către Ministerul Educației. Perioada de derulare a granturilor acordate liceelor este de maximum 4 ani, iar mărimea acestora este, în medie, de 100.000 de euro. Până acum au reușit să obțină finanțare, prin programul ROSE, cinci licee din Gorj: Colegiul Tehnic Motru, Liceul cu Program Sportiv Târgu Jiu, Liceul Tehnologic Roșia Jiu din Fărcășești și Liceul Tehnologic Bîrsești, promovabilitatea la Bacalaureat fiind sub 85%. Aceste unități de învățământ preuniversitar au depus proiectele la prima sesiune, cea de-a doua fiind în derulare.

Bani pentru meditaţii

Unul dintre liceele care va încerca să acceseze fonduri pentru pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat este Liceul Tehnologic Țicleni. „Noi acum depunem și din septembrie începem implementarea proiectului. Noi ne încadrăm la 100 de mii. Adică primim bani să facem pregătire, să investim în copii. Pregătirea o facem de la clasa a IX-a până în clasa a XII-a. Vor putea participa și cei care sunt într-a X-a sau a XI-a, dar prind mai puțini ani. Din aceste fonduri vom putea face sesiuni de pregătire, tabere”, a declarat Mihai Istrate, directorul Liceului Tehnologic din Țicleni.  

ISJ Gorj: Nu pierde nimeni ajutorul!

În Gorj funcționează 33 de licee, dar patru nu pot accesa fonduri pentru că au un procent de promovabilitate la Bac mai mare de 85%. Vorbim despre Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” și Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru. Liceul din Turburea nu poate accesa, neavând încă o promoție de absolvenţi, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj. „Runda întâi a avut termen martie 2017. Runda a doua este în plină desfășurare, în această perioadă sunt la revizuit propunerile de proiecte. Se vor depune până pe 31 iulie la facilitator; pentru Gorj este domnul Deac Vasile de la Mehedinți. Avem în runda aceasta 20 de licee. Aceste granturi sunt de 70, 100 și 150 de mii de euro, în funcție de numărul de elevi și starea în care se află. Până în 26 iulie, Consiliul de Administrație al ISJ Gorj va da avizul, după care merg la facilitator, care le poate trimite înapoi sau le depune așa. Primesc toate granturile. Nu pierde nimeni ajutorul”, a explicat Neofit Stănciulescu, inspector școlar religie din cadrul ISJ Gorj.

Vizualizări: 3,596

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: