Dă Bac-ul la 53 de ani!

În timp ce sute de tineri renunță la studii, alții ne dau adevărate lecții de viață. Este cazul unui bărbat, în vârstă de 53 de ani, din comuna gorjeană Bustuchin. A ratat Bacalaureatul în tinerețe, însă vrea să definitiveze studiile.

Gabriel Stana are 53 de ani și este din Bustuchin. Chiar dacă a învățat la un liceu din Craiova, nu a reușit să obțină diploma de Bacalaureat. La mai bine de treizeci de ani de la terminarea liceului, Gabriel are un singur gând: vrea să scape de frustrarea că nu are diplomă de Bac. „M-a determinat faptul că am parte, în viața publică, de foarte mulți oameni care au studii superioare, chipurile, dar bagajul lor de cunoştinţe lasă de dorit. Lucrul ăsta m-a frustrat. Am zis să-mi definitivez studiile și să merg și la o facultate într-un viitor apropiat. Văd la televizor oameni cu masterat, doctorat și ei nu știu să lege o frază coerentă. E frustrant când îi vezi că dețin funcții de conducere și dau legi doar în favoarea lor. Dezavuez acest lucru și mă oripilează. Examenele sunt foarte dificile, dar așa se face selecția naturală. Nu pot să aibă toți diplome de Bacalaureat, iar ei, ca indivizi, să fie niște agramați. Nu m-am pregătit în plus. Merg la noroc și pe ce am asimilat în ultimii ani”, ne-a spus Gabriel.

Încurajat de familie

El este căsătorit și are o fată, în vârstă de 27 de ani. Ea a început să studieze Medicina, însă a renunțat la facultate și a plecat la muncă, în Germania. Se va întoarce însă și va relua, și ea, studiile. Soția „tânărului” candidat de la examenul de Bacalaureat este licențiată și a absolvit și cursurile unei școli postliceale pentru a deveni farmacistă. Încă de când i-a transmis familiei că vrea să se întoarcă la școală, Gabriel a fost încurajat. „S-a bucurat foarte mult că m-am hotărât să-mi continui studiile și că vreau să obțin diploma de Bacalaureat. Ce nu faci la timp, nu mai poate fi un lucru făcut cum trebuie. E un regret, dar tardiv la mine. Merg cu Dumnezeu înainte. Dacă e să-l iau, îl iau, dacă nu, mai încerc și la anul. Soția a râs de mine când i-am spus că vreau să termin studiile”. Ce-i sfătuiește pe tinerii din ziua de azi? „Să învețe carte! Dacă nu ai carte, ești pierdut pentru societatea civilă. Nu cred că se vor descurca în viață, lucrând în agricultură în alte țări sau făcând pe saraoli”.

Gabriel nu a fost singurul caz mai special. Alți doi candidați, cu vârste peste 50 de ani, s-au înscris pentru a susține probele examenului de Bacalaureat. „În sesiunea aceasta de Bacalaureat, am avut trei cazuri mai deosebite. Trei candidați au vârste de peste 50 de ani. Dintre ei, s-a prezentat un singur candidat la Colegiul Economic «Virgil Madgearu». Ceilalți vor trebui să repete această probă la viitoarele examene de Bacalaureat”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Vizualizări: 4,304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: