Ciurel a revenit la muncă după vreo trei luni de medicale

Fostul director general al Complexului Energetic Rovinari a călcat ieri din nou pe "moşie", după ce, de la începutul anului şi până acum, a fost ba prin concedii medicale, ba prin unul lung şi mare de odihnă. Revenirea sa la muncă, nu se ştie exact pe ce post, a coincis cu trimiterea la Bucureşti de actualii şefi ai unităţii a unei lungi liste cu contractele încheiate de Laurenţiu Ciurel atunci când a fost la conducere, pentru unele dintre ele neexistând sursă de finanţare, fapt care ţine de domeniul penalului, după cum spun cunoscătorii în domeniu.  

Complexul Energetic Rovinari a înaintat ieri către Ministerul Economiei o listă de zece pagini cu contractele încheiate în perioada anilor 2007- 2008 de fosta conducere a unităţii, lista respectivă fiind solicitată de Corpul de Control al ministerului. Directorul general Gheorghe Daviţoiu spune că pe lista respectivă se regăsesc sute de contracte derulate sau aflate încă în derulare la CE Rovinari, pentru unele dintre acestea neexistând deocamdată surse de finanţare pentru a fi duse la bun sfârşit. 

 "Şemn dens"-ul e pe listă 

 Pe lista respectivă figurează şi contractul de 152 de milioane de lei, fără TVA, încheiat prin negociere directă de fostul director general Laurenţiu Ciurel pentru proiectul de realizare a unui depozit de cenuşă în sistem "şlam dens", contract despre care Daviţoiu a declarat la începutul anului că nu are sursă de finanţare asigurată. Directorul general afirmă că unitatea pe care o conduce a organizat înainte de Paşte o licitaţie pentru a obţine un credit de 100 de milioane de lei cu care să achite lucrările respective. 
 Contractul de 152 de milioane de lei face şi obiectul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul director general Laurenţiu Ciurel declarând mereu că unitatea asigura finanţarea lucrărilor din profitul de 100 de milioane de lei pe care ar fi trebuit să îl aibă la sfârşitul anului 2008. Profitul net a fost însă de doar 2 milioane de lei, Daviţoiu preferând să nu îl mai umfle cu pompa aşa cum făcea predecesorul său pentru ca băncile cărora li se cereau credite să aibă impresia că unitatea are tiparniţă de bani.

 Corpul de Control a cerut lista

 Corpul de Control al Ministerului Economiei era aşteptat, iniţial, pentru ieri la Rovinari, însă directorul general Gheorghe Daviţoiu afirmă că a primit ulterior dispoziţii pentru a înainta o listă cu contractele încheiate în ultimii doi ani, urmând ca, apoi, cel mai probabil, unele contracte să fie verificate în particular. Înaintarea listei respective la Ministerul Economiei a coincis cu revenirea ieri la lucru a fostului director general Laurenţiu Ciurel, care, după ce a fost schimbat din funcţie în luna ianuarie, s-a aflat în concediu medical sau de odihnă. Directorul general Gheorghe Daviţoiu afirmă că deocamdată nu a emis nicio dispoziţie cu privire la atribuţiile pe care le va avea în cadrul unităţii predecesorul său, o decizie în acest sens urmând să fie luată cel mai probabil marţi.
 Verificarea contractelor încheiate de Ciurel în perioada mandatului său se produce la circa o lună după ce ministrul economiei, Adriean Videanu, i-a transmis acestuia "să stea liniştit" deoarece a încheiat contracte fără a le asigura surse de finanţare. " "Transmiteţi-i domnului Ciurel să stea cuminte, pentru că la fărădelegile pe care le-a făcut, făcând licitaţii pentru investiţii fără finanţare, s-ar putea să dea cu subsemnatul la autorităţile în drept. Transmiteţi-i din partea mea acest lucru. Să nu mai dea sugestii actualilor directori. Era bine ca el să respecte legea în condiţiile în care a fost director la Rovinari", a spus ministrul economiei în timpul vizitei pe care a făcut-o în Gorj, inclusiv la CE Rovinari, la începutul lui aprilie. Videanu i-a recomandat atunci lui Daviţoiu "să facă ce spune legea" pentru astfel de situaţii, directorul general anunţând iniţial că va depune o plângere penală împotriva lui Ciurel, lucru pe care însă nu l-a făcut până în prezent.


Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: