Scandal pe o casă din centrul oraşului

 Tărăboi în plină stradă ieri la Târgu Jiu, între nişte pensionari şi un bărbat pe care l-au acuzat că i-ar fi ameninţat cu pistolul şi care, la rândul lui, spune că a fost înşelat de bătrâni. Cearta are legătură cu vânzarea unei case din centrul municipiului. Conflictul a fost aplanat doar de venirea la faţa locului a poliţiştilor şi jandarmilor.

Casa cu pricina este situată la numărul 38 pe Calea Eroilor, pe lângă fostul sediu al Camerei de Comerţ şi Industrie, în zona bisericii de la pasarelă. Ieri, când era scandalul în toi, la biserică erau enoriaşi care participau la o slujbă şi care au putut auzi detalii din "discuţia" purtată pe trotuar. "A venit cu pistolul, sigur că da", se plângea o bătrână, în timp ce un bărbat o contrazicea vehement. "Cum nu-i adevărat, ce, eu nu ştiu ce-i ăla pistol?!", insista bătrâna. "Măi doamnă lăsaţi-mă în pace, că aţi jucat sârba pe aici, nu-i nimic adevărat", îi dădea replica şi "partenerul" de ceartă.
 Cam asta era ieri atmosfera pe Calea Eroilor, pe unde, "din fericire" nu trecea niciun turist. Tot tărăboiul a pornit după ce bătrânii s-au angajat să dea casa din centrul oraşului pe una de la ţară şi pe încă 300.000 de lei. Casa de schimb e la Crasna şi îi aparţine lui Iulian Vladu, un bărbat care are şi cetăţenie franceză şi care, la rândul lui, spune că a ieşit în pierdere din această tranzacţie. Cele două părţi au încheiat pe 1 aprilie, proastă zi, câte un act de mână prin care se angajau să vândă şi, respectiv, să plătească, aşa cum se procedează de obicei. Vladu promitea casa de la Crasna şi banii, iar bătrânii, cu familia lor cu tot, vreo opt persoane, părăseau oraşul pentru a se muta la ţară. Mutarea a şi avut loc, dar soţii Tomoescu au revenit din nou la Târgu Jiu pe motiv că nu şi-ar fi primit nici măcar un avans din suma ce le fusese promisă. În schimb, în casa lor s-a mutat noul proprietar, care şi-a adus şi doi câini care să-i păzească imobilul şi care se considera stăpân, de aici întregul scandal de acum.

 Supărare mare sau afacere ratată

 "Am probleme cu ratele la bancă, nu mai mă ajungeam cu banii şi el mi-a zis că-mi aduce banii pentru ca să plătesc o parte din rate. Altceva nu am cerut, decât trei miliarde şi jumătate şi casa de la ţară şi gata", spune Grigore Tomoescu, deşi în actele pe care le-am văzut era vorba de doar trei miliarde, adică 300.000 de lei. Soţia acestuia este şi mai vehementă atunci când vine vorba de bani şi de a povesti ce ar fi păţit sâmbătă seara. "Nu mi-a mai adus bani, nu mi-a mai făcut acte, doar hârtia asta simplă de mână, care pentru mine nu mai are nicio valoare. Sâmbătă seara a venit peste noi, a intrat în curte, a început să mă înjure, a scos pistolul, a zis că îmi dă el mie şi îmi drege de nu pot eu să vă spun tot. Am aşteptat să ne dea un miliard ca să plătim şi noi la bancă, dar nu am văzut un leu şi atunci normal că ce am convenit atunci nu mai e valabil", spune femeia. 
 Mama acesteia, o bătrână de 80 de ani, se declara ieri oripilată de scenele pe care le-ar fi văzut sâmbătă seara în casa ei. " El a venit cu pistolul şi l-a fluturat pe aici şi a făcut pişu pe casă, a zis că nu-i pasă de noi, că e casa lui", spune bătrâna, care mai reproduce şi o parte din cuvintele mai grele pe care susţine că le-ar fi auzit. Supărarea cea mare a familiei Tomoescu e dată şi de faptul că acum are în curte doi câini, mari şi dintre cei mai agresivi, cu care nu ştie cum să se descurce. "El i-a adus aici. Noi i-am închis cu greu pentru că avem copii mici, am un copil de patru ani şi cum să-l las prin curte, la câte am văzut pe la televizor. Eu nu-i pot scoate de aici, nici mâncare nu le dau că mi-e frică de ei", spune Laurenţiu Tomoescu.
 
 Cumpărătorul se apără şi se plânge

 De partea cealaltă, cumpărătorul casei de pe Calea Eroilor spune că, fără echivoc, el ar fi cel păgubit pentru că bătrânii i-ar fi deteriorat casa de la ţară pe care le-a dat-o la schimb la Crasna. Mai mult Iulian Vladu susţine că el, de fapt, ar fi fost cel care a primit ameninţări, totul producându-se în contextul în care despre vânzarea imobilului au mai aflat şi alte persoane interesate de astfel de afaceri imobiliare şi care au tot interesul să-l scoată pe "francez" din cursă. "Am venit sâmbătă seara să dau de mâncare la câini, am plecat acasă, după care am primit telefoane de ameninţare că ei nu mai vor să facă târgul. Asta după ce se mutaseră la mine la Crasna, mi-au dat găuri prin pereţi, mi-au adus mobila mea aici la Târgu Jiu, iar acum ei dorm pe mobila mea că s-au răzgândit şi nu mai fac vânzarea. M-am dus la Poliţie şi am depus plângere, că nu stau la discuţii din astea. Eu nu vreau să-mi fie pătat numele pentru că cine ştie ce au visat ei azi-noapte. Eu am act de mână făcut de ei că vând, ei au act de mână că le vând, dar numai că ei au şi cheia de la casa mea de la ţară, iar eu nu am nimic. Am venit să dau mâncare la câini, nici vorbă să fi scos pistolul la ei. Ei mi-au ocupat mie casa, ca să ne fie foarte clar cum stau lucrurile", spune Vladu.

 Poliţia poate face o anchetă

 Până la urmă, scandalul de ieri a fost aplanat de sosirea la faţa locului a poliţiştilor şi jandarmilor, nu în număr mare că nu era cazul. Oamenii legii aşteaptă ca azi să fie depuse eventuale plângeri din partea celor care se consideră nedreptăţiţi pentru a putea fi deschisă o anchetă. Neînţegerile nu se vor termina însă aici pentru că la mijloc este vorba de bani mulţi şi de interese pe măsură. Casa de pe Eroilor nu e cine ştie ce ca aranjament, însă la un asemenea preţ poate părea chiar un chilipir. O explicaţie pentru faptul că preţul este atât de jos, echivalent cu al unui apartament mai dotat din centru, ar putea fi şi faptul că terenul nu este retrocedat, după cum reieşea din discuţiile de ieri. În jurul acestui imobil se învârt însă interesele celor care vor să cumpere cu preţ mic şi să vândă apoi cu o sumă cât mai mare, de eventualele plângeri depuse la Poliţie depinzând şi modul în care se va finaliza tranzacţia de acum.


Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: