Ciurel: E complicat să mai faci ceva cu cărbunele

Fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, intervine în conflictul tot mai tensionat dintre fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, și actualul ministru al Energiei, Bogdan Ivan, pentru a-l apăra pe actualul demnitar de la PSD. Dar și pentru a transmite că este greu de crezut că mai poate fi salvat cărbunele.
În centrul disputei este viitorul cărbunelui în mixul energetic al României și responsabilitatea pentru închiderea minelor și a capacităților pe bază de lignit. Virgil Popescu îl acuză pe Bogdan Ivan că a contribuit, în trecut, la deciziile de renunțare la cărbune în perioada în care era ministru al Economiei. Însă, potrivit lui Laurențiu Ciurel, această interpretare este exagerată pentru că decizia era tot la ministrul energiei.
„Toate datele veneau de la Ministerul Energiei pe vremea aceea. Decizia era luată de Ministerul Energiei, nu de cel al Economiei”, a subliniat Ciurel, într-o declarație acidă. „Nu știu ce a făcut concret [Popescu], dar am văzut o luare de poziție a lui Bogdan Ivan unică până acum cu privire la cărbune.”
Ciurel laudă fermitatea poziției actualului ministru al Energiei, Bogdan Ivan, în ceea ce privește importanța strategică a cărbunelui, mai ales în perioadele de consum ridicat sau în situații de criză energetică.
„Dânsul spune că în următorii câțiva ani nu se poate pune problema funcționării pe timp de iarnă sau pe timp de criză fără cărbune. Este clar asta, orice copil vede lucrul acesta – în afară de domnul Popescu.”
Fostul șef al CE Oltenia critică ipocrizia fostelor guverne, care au accelerat închiderea capacităților pe cărbune sub presiuni externe și interne, fără a pune nimic viabil în loc.
Potrivit lui Ciurel, chiar și cu toată bunăvoința actualului ministru, procesul de revenire la un echilibru energetic bazat și pe cărbune este extrem de dificil, dacă nu imposibil.
„Ei s-au chinuit – el și Burduja- atâția ani să închidă partea asta de cărbune și au făcut procesele aproape să fie ireversibile că din păcate oricâtă bunăvoință ar mai avea și UE și Guvernul României e foarte, foarte greu, foarte complicat să mai faci ceva cu cărbunele.”
Ciurel avertizează că în spatele deciziilor politice legate de energie se află interese economice majore, care profită de volatilitatea pieței.
„Importatorii aceștia de energie la vârf de sarcină, când sunt prețurile mari... m-am uitat astăzi: erau 1.160 de lei la vârf – deci peste 200 de euro – prețul european fiind mult mai mic. Sunt foarte bine orientați politic, angrenați cu toate partidele. E posibil ca toată bunăvoința noului ministru de a negocia să primească niște frâne.”
Ciurel sugerează că interesele financiare ale unor firme bine conectate la sistemul politic sunt cele care influențează adevărata direcție a politicii energetice.
„La noi, politica și economia sunt legate, sunt totuna. Oportunitățile sunt aduse de criză. Nu contează restul lumii, contează ca anumite firme să facă bani”, a mai spus el.
Vizualizări: 1,336
Distribuie Trimite pe WhatsApp