Coaliţia se rupe de la zarzavaturi

Sunt semne tot mai dese că UDMR va pleca de la guvernare. Nuuu, nu mă refer la demisia ministrului Cseke, care a invocat faptul că nu a fost consultat cu privire la firimiturile pe care sănătatea le-a primit la rectificare. Asta este o chestiune peste care UDMR a trecut. Nu mă refer nici la ministrul Borbely, aruncat într-un circ mediatic marca DNA. De fiecare dată, se pune întrebarea dacă pleacă UDMR de la guvernare şi tot de fiecare dată răspunsul este negativ. Semn că maghiarii vor să rămână şi că pedeliştii îi provoacă să plece.

Uniunea maghiarilor a rupt însă protocolul cu PD-L la Cluj, în fieful premierului Boc. Motivul? Primarul pedelist nu i-a consultat pe consilierii udemerişti atunci când a decis unde să funcţioneze piaţa volantă!!! Motiv mai bun pentru ruperea protocolului nici că exista, chiar dacă edilul portocaliu a încercat să explice că nu i-a consultat pe udemerişti nici când a mers la Bruxelles pentru a obţine nişte finanţări pentru oraş, şi atunci nu s-au supărat. Ca să nu aruncăm totul în ridicol, trebuie spus că nu zarzavaturile sunt de vină, ci faptul că acestea vor fi comercializate undeva în apropierea consulatului Ungariei şi a unei biserici romano-catolice, ceea ce ar leza „interesele comunităţii maghiare”.

Cred că UDMR va pleca de la guvernare, deşi sunt la fel de sigur că este ultimul lucru pe care maghiarii şi-l doresc în acest moment. PD-L le va da însă suficient de multe motive, mai ales în teritoriu, pentru a crea acea presiune de jos în sus, care să forţeze liderii să ia această decizie. Nu chiar acum, pentru că guvernarea încă mai are nevoie de majoritate. Dar, la toamnă sau chiar la primăvară, când nu se va mai pune problema anticipatelor, atât PD-L cât şi UDMR ar putea avea de câştigat dintr-o astfel de ruptură. Democrat-liberalii ar putea miza pe un plus de electorat din zona naţionalistă, iar udemeriştii s-ar putea delimita de unele efecte negative ale guvernării.

Dacă se rupe coaliţia, se va întâmpla cel mai probabil în toamnă, din cauza repunerii pe tapet a legii privind reorganizarea administrativ teritorială a României, care, oricâte concesii i s-ar face UDMR, ar diminua considerabil puterea acesteia în zona Ardealului. Şi cum până acum nu s-a întâmplat ca Băsescu să îşi pună ceva în cap şi să nu facă, este de aşteptat să avem un ultim an de guvernare Boc 6, cu o susţinere parlamentară minoritară, adică fără minorităţi.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: