Coloana Infinitului, aniversată la Petroşani

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” a fost prezent, în urmă cu câteva zile, în Sala de marmură a Primăriei Municipiului Petroşani cu expoziţia de fotografie „Istoria unui simbol naţional – Coloana fără Sfârşit”.

Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Ecologică PetroAqua, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la turnarea modulelor care alcătuiesc Coloana Infinită în Atelierele Centrale Petroşani.

La eveniment au participat Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a coordonat din punct de vedere tehnic operaţiunile de turnare şi asamblare a Coloanei la Târgu Jiu, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, oameni de cultură, filatelişti şi numismaţi, literaţi, scriitori, jurnalişti, specialişti în minerit şi ingineri minieri, directori de instituţii. Comunicările prezentate cu ocazia întâlnirii s-au axat pe detaliile tehnice din timpul realizării modulelor din fontă, mijloacele prin care acestea au fost transportate la Tg-Jiu şi amănunte inedite din arhiva sentimentală a doamnei Sorana Georgescu-Gorjan privind şederea lui Brâncuşi la Petroşani în casa mai tânărului său prieten, Ştefan Georgescu-Gorjan, inginer şef al Atelierelor Centrale Petroşani la acea vreme.

Un punct de mare atracţie al manifestării l-a constituit expoziţia „Constantin Brâncuşi în filatelie”, aparţinând domnului Constantin Pirici, membru al Cercului Filatelic „Minerul” din Petroşani şi expoziţia „Aviaţie – realizări ale industriei aeronautice româneşti”, o inedită şi minunată expoziţie de cărţi poştale şi filatelie aparţinând domnului Ovidiu Rizopol. În cadrul oficial al manifestării, doamnei Sorana Georgescu- Gorjan i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Petroşani.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: