Condamnat pentru sturionii din mașină. Nu mai are voie la pescuit!

Un bărbat din Motru a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare după ce a fost prins cu doi saci de pește. Bărbatul fusese la pescuit la Dunăre și a capturat zeci de kilograme de sturioni, specie de pește protejată prin lege.

La un control de rutină, motreanul a fost prins cu o cantitate de 54,45 kg. de sturioni, specia cegă. Peștele era ambalat în doi saci și o sacoșă, ce se aflau pe bancheta din spate a autoturismului. El a fost oprit în orașul Drobeta Turnu Severin, de polițiștii de frontieră.

Peștele capturat a fost ridicat de către organele de poliție și predat la un centru de vânzare, fiind valorificat pentru suma de 816,75 lei.

În captură s-au identificat atât exemplare aflate la maturitate (în lungime de 60 – 70 cm), cât și puiet. Sturionii sunt o specie de pește cu risc de dispariție și cu valoare de comercializare pe piață ridicată.

Tânărul de 31 de ani a fost trimis în judecată și condamnat în acest an la șase luni de închisoare, pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Cu ocazia audierii, bărbatul a declarat că a prins peștele la undiță, pe Dunăre, în zona coloniei Porțile de Fier II. Motreanul a susținut că nu a cunoscut specia peștelui și nici faptul că era interzisă de lege capturarea sturionilor.

Pledoaria sa nu l-a înduplecat pe judecător care l-a condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, „pentru săvârșirea infracțiunii de pescuitul, deținerea, transportul, comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale”.

Tânărul a contestat decizia instanței, dar Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul, nefiind de acord cu amânarea pedepsei.

„Reprezentantul Parchetului a formulat concluzii de respingere a apelului ca nefondat, arătând că prima instanță a individualizat în mod judicios sancțiunea penală aplicată față de natura infracțiunii, dispozițiile OUG nr. 23/2008 vizând protecția unei specii piscicole periclitate, iar cantitatea descoperită în posesia inculpatului demonstrează că nu este vorba de o faptă cu semnificație redusă. S-a arătat că activitatea de pescuit s-a realizat în legătură cu o specie protejată pentru care pescuitul este prohibit, ceea ce sporește pericolul concret al infracțiunii, impunând un regim sancționator adecvat”, se arată în motivarea instanței.

În plus, motreanul are interdicție timp de un an de a mai pescui, iar vreme de 60 de zile este obligat să muncească în folosul comunității.

Capturarea sturionilor este interzisă în România încă din 2006. De-a lungul timpului, populaţia speciilor de sturioni s-a redus dramatic, din cauza exploatării excesive şi a barajelor ridicate pe Dunăre.

Vizualizări: 6,875

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: